(upd-12:02) Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξήρε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για την πολιτική που αποφάσισε να εφαρμόσει το 2015, στην κορύφωση της κρίσης των προσφύγων στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ «έπραξε το σωστό το φθινόπωρο του 2015 και η ιστορία θα αποδείξει πως είχε δίκιο», ανέφερε ο Λουξεμβουργιανός σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild και δημοσιεύεται σήμερα, αναφερόμενος στην απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα και η Γερμανία να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

«Εάν είχε κλείσει τα γερμανικά σύνορα, η Αυστρία και η Ουγγαρία θα είχαν καταρρεύσει υπό το βάρος των προσφύγων. Αυτή είναι η αλήθεια», συμπλήρωσε ο Γιούνκερ.

Ερωτηθείς αν η κεντροδεξιά καγκελάριος ηγήθηκε της ΕΕ ή αντιθέτως τη δίχασε, ο Γιούνκερ απάντησε «μπορείς να επηρεάσεις πολλά πράγματα από το Βερολίνο, αυτό είναι αληθές. Αλλά ένα πρόσωπο μόνο του δεν μπορεί ούτε να ηγηθεί της ΕΕ, ούτε να τη διχάσει. Στην Ευρώπη πάντοτε χρειάζεσαι αξιόπιστους συμμάχους και πολλούς φίλους αν θέλεις να επιτύχεις κάτι».

Η Γερμανία δεν είναι «ταχύπλοο», αλλά μάλλον μεγάλο και αργό «δεξαμενόπλοιο» εντός της ΕΕ, σύμφωνα με τον Γιούνκερ, ο οποίος ωστόσο συμπλήρωσε ότι τις κρίσιμες στιγμές, η Μέρκελ και άλλα «λαμπρά μυαλά» φρόντισαν να «ενώσουν».

H βοήθεια προς την Ελλάδα δεν κόστισε σε κανέναν ούτε ένα ευρώ

«Μέχρι στιγμής, η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ σε πραγματικούς όρους», δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ

Θα θεωρούσε, επίσης, λάθος την εκ των υστέρων έξοδο από την ευρωζώνη μιας χώρας ως απάντηση στην κρίση του χρέους: «Εάν φύγει μια χώρα, τότε απειλείται η διάλυση του ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Βλέποντας τα πράγματα από σημερινή σκοπιά, είναι αλήθεια ότι Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης παραποιώντας τα στατιστικά στοιχεία» ανάφερε, για παραδεχθεί, ωστόσο, ότι η ευθύνη όμως είναι και δική του. «Το καταλογίζω μέχρι σήμερα στον εαυτό μου: ως υπουργός Οικονομικών ανήκα σε εκείνους οι οποίοι δεν ήθελαν να ελέγχονται οι εθνικές στατιστικές Αρχές από ανεξάρτητες ευρωπαϊκές, γι αυτό και το αλλάξαμε: Σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, η "Eurostat", μπορεί να ερευνήσει τα βιβλία κάθε χώρας μέλους ενδελεχώς. Η Ευρώπη είναι λοιπόν σε θέση να μάθει από τα λάθη της» επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε το ευρώ «αμετάκλητο» ως κοινό νόμισμα. «Μια νομισματική Ένωση πρέπει αν είναι σταθερότερη από ένα γάμο, διότι διαφορετικά δεν την πιστεύει κανένας», όπως είπε.