Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σήμερα αντιμέτωπη με μια κρίσιμη ψηφοφορία στον δρόμο για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μένει να φανεί αν οι υποσχέσεις που έδωσε χθες θα αρκέσουν για να εξασφαλίσει ψήφους από τους μάλλον επιφυλακτικούς απέναντί της σοσιαλιστές και φιλελεύθερους ευρωβουλευτές.

Για να κατευνάσει τις ανησυχίες τους, η φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε πως θα υιοθετήσει πολύ πιο φιλόδοξους στόχους ως προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ότι θα προωθήσει μια δημοσιονομική πολιτική πιο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, αλλά και τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας.

Ακόμη, υποσχέθηκε να δημιουργήσει έναν συνεκτικό ευρωπαϊκό μηχανισμό υπεράσπισης και εποπτείας του κράτους δικαίου, που θα περιλαμβάνει την εκπόνηση ετήσιων εκθέσεων, να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και να προωθήσει τη θέσπιση κατώτερου μισθού για τους εργαζομένους στην Ε.Ε.

Η φον ντερ Λάιεν άφησε να εννοηθεί ότι θα προωθήσει την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας των 28 για ζητήματα που αφορούν στο κλίμα, στην κοινωνία και στη φορολογία - αντ’ αυτής, θα αρκεί απλή πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων-, ενώ υποσχέθηκε να δώσει κι άλλο χρόνο στη Βρετανία, εάν τον χρειάζεται για να διαπραγματευθεί την αποχώρησή της.

Μένει να φανεί αν οι δεσμεύσεις της υποψήφιας αρκούν για να κατευνάσουν την οργή πολλών ευρωβουλευτών για το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. διάλεξαν αυτήν, καταστρατηγώντας το σύστημα των Spitzenkandidaten, δηλαδή την επιλογή του ή της επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας που επικρατεί στις ευρωεκλογές.

Τι υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας της

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε κατά την διάρκεια της τελευταίας της ομιλίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μία «πράσινη συμφωνία» για την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, εάν εκλεγεί.

«Το πιο πιεστικό μας πρόβλημα είναι να κρατήσουμε τον πλανήτη μας υγιή» δήλωσε ενώπιον των ευρωβουλευτών που θα κληθούν το βράδυ να ψηφίσουν για την επικύρωση του διορισμού της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποσχόμενη τη θέσπιση του πρώτου ευρωπαϊκού νόμου για το Κλίμα και να κάνει την Ευρώπη «την πρώτη ήπειρο ουδέτερη» ως προς τον άνθρακα στον ορίζοντα του 2050.

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει τοποθετηθεί ενώπιον του ημικυκλίου από τις 10.00, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος και η μυστική ψηφοφορία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, που κανονικά είναι 751, στις 19.00 (ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, από την τρέχουσα σύνθεση του σώματος λείπουν τέσσερα μέλη. Αυτό σημαίνει πως της αρκεί να λάβει 374 ψήφους, όχι 376.

Μπορεί να υπολογίζει στις 182 ψήφους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ωστόσο, έχει ανάγκη να εξασφαλίσει πολλές ακόμη ψήφους από τα 153 μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και τα 108 μέλη της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe.

Ωστόσο, αν εξασφαλίσει ψήφους από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιοί κι εθνικιστές από την ανατολική Ευρώπη και Βρετανοί ευρωβουλευτές, ενδέχεται να δημιουργηθούν αμφιβολίες για τη νομιμοποίησή της και να καταφερθεί πλήγμα στις προσπάθειες υπεράσπισης των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κανόνων.

Το πόσο μεγάλη θα είναι και το ποια σύνθεση θα έχει η υποστήριξη που θα εξασφαλίσει είναι ένας παράγοντας που ίσως περιπλέξει την αποστολή της στην προεδρία της Κομισιόν, του οργάνου που χειρίζεται μεταξύ πολλών άλλων τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, τη χάραξη οικονομικής πολιτικής, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξ ονόματος των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, ενώ παίρνει επίσης αποφάσεις για την αντιμετώπιση μονοπωλιακών πρακτικών που αφορούν, για παράδειγμα, πανίσχυρες εταιρείες του τομέα της τεχνολογίας.

Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίψει την υποψηφιότητα της Γερμανίδας, η Ε.Ε. θα υποστεί νέο βαρύ πλήγμα, έπειτα από μία δεκαετία κατά την οποία δοκιμάστηκε από την κρίση των κρατικών χρεών, την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει, την άνοδο ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που θα ήταν αναγκασμένοι να ορίσουν νέο υποψήφιο ή νέα υποψήφια μέσα σε χρονικό περιθώριο ενός μήνα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πρασινίζει» την ομιλία της για να πείσει τους ευρωβουλευτές

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ελπίζει ότι στο τέλος της σημερινής ημέρας θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποσχέθηκε σήμερα στους ευρωβουλευτές ότι το Κλίμα θα είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της θητείας της εάν εκλεγεί.
Ενώπιον ενός κατάμεστου Ημικυκλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η φον ντερ Λάιεν εκφώνησε μία ομιλία γεμάτη υποσχέσεις σε μία προσπάθεια για να πείσει του αναποφάσιστους.

Πολλοί βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο επελέγη ως υποψήφια: έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με την παράκαμψη των κορυφαίων υποψηφίων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που «σκότωσε» τ6ο σύστημα των spitzenkanditaten.

Ανταποκρινόμενη στις κινητοποιήσεις των πολιτών τους τελευταίους μήνες, και κυρίως των νέων, για το περιβάλλον, υποσχέθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας της «μία πράσινη συμφωνία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της και επιβεβαίωσε την υποστήριξή της προς την  ουδετερότητα του άνθρακα στον ορίζοντα του 2050, η οποία θα εγγραφεί «στον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο για το Κλίμα» και υποστήριξε έναν περισσότερο φιλόδοξο στόχο για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%, έως και 55%, το 2030.

Δήλωσε επίσης έτοιμη για νέα παράταση της προθεσμίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που  λήγει την 31η Οκτωβρίου. Η δήλωσή της έγινε δεκτή με γιουχαΐσματα από την πτέρυγα των βρετανών brexiteers ευρωβουλευτών.

Υποσχέθηκε επίσης μία Κομισιόν όπου θα επικρατεί η ισοτιμία των φύλων, αναμόρφωση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αναγνώριση του δικαιώματος πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμβαση για το μέλλον της Ευρώπης, ευρωπαϊκό σύστημα επιδόματος ανεργίας για την υποστήριξη των χωρών σε κρίση.

Αλλά αν η 60χρονη, μέχρι σήμερα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, καταχειροκροτήθηκε μετά το τέλος της ομιλίας της από τους ευρωβουλευτές, η εκλογή της δεν είναι εξασφαλισμένη.