Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι η επιστολή που έλαβε χθες από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν περιλαμβάνει καμία "ρεαλιστική εναλλακτική" ως προς την δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, το αποκαλούμενο backstop.

"To backstop είναι μια διασφάλιση για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας εκτός εάν και μέχρι να βρεθεί μια εναλλακτική διευθέτηση", ανέφερε ο Τουσκ στο Twitter απαντώντας στην χθεσινή επιστολή του Τζόνσον, στην οποία ο βρετανός πρωθυπουργός προτείνει στην ΕΕ να αφαιρέσει από τη συμφωνία το backstop.

"Αυτοί που είναι αντίθετοι στο backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές στην ουσία υποστηρίζουν την επανεγκατάσταση ενός συνόρου. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται", σημειώνει ο Τουσκ.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε ότι τόσο το Λονδίνο όσο και το μπλοκ υποδεικνύουν το backstop ως τον μοναδικό τρόπο να αποφευχθούν εκ νέου οι εκτεταμένοι έλεγχοι στα σύνορα της Ιρλανδίας στην μετά- Brexit εποχή. "Η επιστολή δεν παρέχει μια νόμιμη λειτουργική λύση για την αποφυγή της επιστροφής σε ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας. Η θέση μας αναφορικά με το backstop είναι γνωστή...Είναι ο μοναδικός τρόπος που υποδεικνύεται και από τις δύο πλευρές μέχρι στιγμής για την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης".

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας πάντως, ο Άντι Ρίνε, διεμήνυσε στον βρετανό ομόλογό του ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία για Brexit, σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου του. Η Φινλανδία έχει την εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ αυτή την περίοδο και ο Τζόνσον επιχειρεί να πείσει το μπλοκ να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία διαζυγίου.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι έκανε έκκληση προς την ΕΕ να επιδείξει ευελιξία ως προς το backstop γιατί το ζήτημα της εξόδου της χώρας με ή χωρίς συμφωνία από την ΕΕ εναπόκειται πλέον κυρίως στις Βρυξέλλες, όπως είπε. Μιλώντας στο Sky News ο ίδιος είπε: "Θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου ό,τι και αν γίνει και θεωρώ ότι η συνειδητοποίηση αυτού θα βοηθήσει τους διαπραγματευτές της ΕΕ να κατανοήσουν τι πρέπει να πράξουν".

Το δίχτυ ασφαλείας είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν ανοικτά τα σύνορα της Ιρλανδίας, δηλώνει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «αμφισβητεί» την έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να καταργηθεί το δίχτυ ασφαλείας (backstop) του Brexit και λυπάται για την προσπάθειά του να αχρηστεύσει μια «απαραίτητη, νομικά λειτουργική λύση» προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ενός ιρλανδικού συνόρου, αναφέρεται σε ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Το σημείωμα ορίζει τη συμφωνημένη κοινή θέση των 27 χωρών της ΕΕ να μείνουν μαζί μετά το Brexit, μετά και την απόρριψη από τους θεσμούς της Ένωσης στις Βρυξέλλες της προσπάθειας του Τζόνσον να αλλάξει τους όρους του βρετανικού διαζυγίου.

«Το backstop είναι μια απαραίτητη, νομικά λειτουργική λύση στη Συμφωνία Αποχώρησης προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας», αναφέρεται στο σημείωμα, που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις χώρες μέλη, στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ λυπάται που η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να αντικαταστήσει μια νομικά λειτουργική λύση με μια δέσμευση ότι θα προσπαθήσει να εξεύρει μια λύση --που μένει ακόμη να βρεθεί-- μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου».

Το σημείωμα ανέφερε επίσης πως η ΕΕ λυπάται που το Λονδίνο δεν έχει παράσχει «οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προτάσεις» ως εναλλακτικές στο backstop, και που ορισμένα κομμάτια της επιστολής του Τζόνσον είναι «παραπλανητικά».