(Ενημέρωση 17:00) Για ανάγκη αλλαγών στην ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό/προσφυγικό έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ επίσης μίλησε για το στόχο της κυβέρνησής του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις ώστε η ζωή των Ελλήνων πολιτών να καλυτερεύσει.

«Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα γυρνάει σελίδα. Πήραμε εντολή για να εφαρμόσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε δουλειές, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να κάνουμε την ζωή του μέσο Έλληνα καλύτερη. Θα τιμήσουμε την εντολή που λάβαμε. Οι Έλληνες, ειδικά οι νέοι δικαιούνται ευκαιρίες και όχι ελλείμματα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις, οι οποίες βρίσκονται στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκιά σε αυτό το θέμα. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Να εκπονηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει ένα σχέδιο Β΄ στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που αφορά στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση που διενεργεί η Τουρκία στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Σε σχέση με τα Δυτικά βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μια πολύ ταραχώδη περιοχή. «Υποστηρίζουμε την πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη που παρασχέθηκε στους βόρειους γείτονές μας, αρκεί να σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψαν, είναι προσηλωμένοι στο κράτος το διεθνές δίκαιο και φυσικά σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Νικήσαμε το λαϊκισμό - Αντιμετωπίζουμε σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις

«Είναι πρώτη φορά που έρχομαι ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός. Αποδείξαμε νομίζω ότι μπορούμε να νικήσουμε το λαϊκισμό και αυτή η νίκη μας ήταν επίσης μια νίκη για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς επιτύχαμε να εξαλείψουμε την άκρα Δεξιά και τη Χρυσή Αυγή από το ελληνικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα μπροστά μας, έχουμε σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο που κράτησε τη χώρα μας πίσω για περισσότερο από μια δεκαετία», συνέχισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε και εξωτερικές προκλήσεις. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια απίστευτα αποσταθεροποιημένη περιοχή, αλλά είμαστε εδώ για να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στη σταθερότητα της περιοχής και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Brexit, o κ. Μητσοτάκης είπε: «Αφήστε να δούμε πρώτα. Είναι καλό νέο ότι έχουμε συμφωνία. Τώρα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτή η συμφωνία θα λάβει την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου».

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ

Σύμφωνα με ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέραν των συγχαρητηρίων για την εκλογή του και την εικόνα της Ελλάδας τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ (λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής) στις Βρυξέλλες, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ηγέτες του ΕΛΚ τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, τις εξελίξεις για το Brexit και το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Πάμπλο Κασάδο και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ είχε διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ.