Τα δύσκολα φαίνεται πως έχουν παρέλθει για την οικονομία της Ευρωζώνης, όμως οι προοπτικές ανάπτυξης για τους επόμενους μήνες δεν διαφαίνονται και τόσο ενθαρρυντικές.

Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι φέτος η Ζώνη του Ευρώ θα αναπτυχθεί με τους βραδύτερους ρυθμούς επταετίας.

Οικονομία και πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ παραμένουν σε τέλμα, παρά τις επιθετικές κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μειώνοντας τα επιτόκια ακόμη πιο βαθιά κάτω από το μηδέν τον Σεπτέμβριο και επανεκκινώντας το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters -που διεξήχθη στις 13-16 Ιανουαρίου- εμφανίζονται οριακά πιο αισιόδοξοι σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς η «ανακωχή» στο σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος. Σχεδόν το 80% των οικονομολόγων θεωρούν ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει φθάσει στα κατώτατα επίπεδα, «δεν θεωρούμε όμως ότι θα ανακάμψει σημαντικά στο άμεσο μέλλον, μάλλον θα παραμείνει σταθερή σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα», επισημαίνει ο Μόριτς Ντέγκλερ, οικονομολόγος στην Oxford Economics.

Oι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη κατά μέσο όρο 1% για φέτος, από 1,2% της προηγούμενης χρονιάς. Εφόσον επαληθευθούν οι προβλέψεις η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με τους βραδύτερους ρυθμούς από την εποχή της ύφεσης του 2013.

Οι αναλυτές προβλέπουν υποτονική ανάπτυξη και για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Η Γερμανία -τη μεγαλύτερη στην οικογένεια της Ζώνης του Ευρώ- προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 0,7% φέτος από 0,6% το 2019, με την ανάπτυξη να παραμένει σε χαμηλά εξαετίας.

Κανείς εκ των αναλυτών δεν προβλέπει άνοδο του πληθωρισμού κοντά, στο στόχο 2% της ΕΚΤ, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2021. ΠΑρ' όλα αυτά, περισσότεροι από το 80% δεν αναμένουν σημαντικές αλλαγές στη νομισματική πολιτική. Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να μετακινηθεί φέτος από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.

Πηγή: naftemporiki.gr