Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί την Παρασκευή στο Μέγαρο των Ηλυσίων την Αγγελα Μέρκελ για να συζητήσουν «το μέλλον της Ευρώπης και τις μελλοντικές προτεραιότητες», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής, είναι η πρώτη μετά την επίτευξη επί της αρχής συμφωνίας μεταξύ των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μείζονος συνασπισμού. Συμπίπτει, επίσης, με την 55η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, δήλωσε στο Βερολίνο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η Ούλρικε Ντέμερ, διευκρινίζοντας ότι οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος).

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση και η γερμανική Βουλή θα ψηφίσουν στις 22 Ιανουαρίου, κατά την 55η επέτειο της συμφωνίας, κοινή διακήρυξη που θα ορίζει τις προοπτικές μίας νέας συνθήκης η οποία θα ενισχύει τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στις 28 Σεπτεμβρίου στη Σορβόνη ότι επιθυμεί την ανανέωση της Συνθήκης των Ηλυσίων, η οποία υπεγράφη το 1963 από τον πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ και τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι είναι «ευτυχής και ικανοποιημένος» για τη συμφωνία συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες στο Βερολίνο, θεωρώντας ότι είναι «ευνοϊκή για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης».

Στο κείμενο της συμφωνίας του Βερολίνου, χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες δεσμεύονται «να ενισχύσουν και να μεταρρυθμίσουν» την ευρωζώνη από κοινού με τη Γαλλία για να γίνει πιο ανθεκτική στις κρίσεις.

Η επί της αρχής συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τη βάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της 21ης Ιανουαρίου. Η έκβαση της ψηφοφορίας παραμένει αβέβαιη.