Η γερμανική κυβέρνηση μελετά ενδελεχώς και θα εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την χθεσινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PSPP) κατά την περίοδο 2015-2018, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Πρόκειται για μια πολύ περιεκτική απόφαση, την οποία μελετούμε τώρα ενδελεχώς και εξετάζουμε ποια περαιτέρω βήματα είναι απαραίτητα. Και βεβαίως κατόπιν θα κάνουμε αυτά τα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ και παρέπεμψε σε χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Όλαφ Σολτς για το θέμα. Ο κ. Σολτς , λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, διευκρίνισε ότι για την ώρα η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, αλλά και ότι η Bundesbank μπορεί να εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτές. «Θα βρούμε τρόπους να εγγυηθούμε ότι αυτά που χρειάζεται να γίνουν θα γίνονται και στο μέλλον. Γι' αυτό το Συνταγματικό Δικαστήριο μας έδωσε σαφή γραμμή - και πολύ χρόνο», είπε ο υπουργός. 

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δικαστικής απόφασης και ο κ. Κόλμπεργκ επισήμανε ότι εντός των τριών μηνών που έδωσε το Δικαστήριο θα έχουν ληφθεί και τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση. 

Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, ο υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, με άρθρο του στην Handelsblatt, έκανε λόγο για απόφαση που θα γράψει νομική ιστορία, αναφερόμενος κυρίως στο γεγονός ότι το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο διαφώνησε επί της ουσίας με απόφαση που είχε λάβει προηγουμένως για το ίδιο ζήτημα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δημιουργώντας «βαθύ ρήγμα» μεταξύ των δύο οργάνων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο αναδεικνύει όρια στα προγράμματα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται προκειμένου να μην τίθεται θέμα απευθείας χρηματοδότησης των κυβερνήσεων από την κεντρική τράπεζα. «Αυτά τα όρια τα έχουν ήδη υπερβεί τα προγράμματα αγοράς του 2020, τα οποία όμως δεν ήταν αντικείμενο της τρέχουσας απόφασης», προσθέτει ο κ. Μερτς.

Αντίθετη άποψη εκφράζει ωστόσο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ, ο οποίος εκτιμά ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν απειλείται από την χθεσινή απόφαση στην Καρλσρούη. «Επί της ουσίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε πράσινο φως στην ΕΚΤ», αναφέρει. 

Απαραίτητη η έκτακτη στήριξη της ΕΚΤ, λέει ο επικεφαλής της Bundesbank

Τα έκτακτα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης, ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τις λεπτομέρειες των μέτρων, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Τα σχόλια του Βάιντμαν έγιναν μία ημέρα αφού το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αμφισβήτησε τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε χθες προθεσμία τριών μηνών στην ΕΚΤ να δικαιολογήσει το πρόγραμμά της για αγορές ομολόγων, ώστε να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτό η Γερμανία.