Δεν υπάρχει καμιά πραγματική ένδειξη πως η Βρετανία προσεγγίζει τις εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση με κάποιο σχέδιο για να επιτύχουν και φαίνεται έτοιμη να αποδώσει στο οικονομικό σοκ από την Covid-19 οποιαδήποτε συνέπεια του Brexit, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ.

Οι συνομιλίες, επίκεντρο των οποίων είναι τώρα η εκπόνηση νέων εμπορικών όρων από το 2021, όταν τερματισθεί η μεταβατική περιοδος μετά το Brexit, βρέθηκαν γρήγορα σε αδιέξοδο όταν επαναλήφθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ. 

«Παρά το κατεπείγον και το τεράστιο μέγεθος της πρόκλησης που πρέπει να αντιμετωπισθεί με τις διαπραγματεύσεις, φοβάμαι πως κάνουμε πολύ βραδεία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Brexit», δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν μιλώντας στο ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE. 

«Δεν υπάρχει καμιά πραγματική ένδειξη πως οι βρετανοί φίλοι μας προσεγγίζουν τις διαπραγματεύσεις με κάποιο σχέδιο για να επιτύχουν. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά δεν το πιστεύω», δήλωσε.

«Πιστεύω πως οι πολιτικοί και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποφασίσει πως η πανδημία θα κατηγορηθεί για όλες τις επιπτώσεις από το Brexit και αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι δεν θέλουν να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις το 2021 επειδή μπορούν αποτελεσματικά να κατηγορήσουν τον κοροναϊό για τα πάντα». 

Οι δύο πλευρές εισέρχονται σε μια κρίσιμη φάση συνομιλιών, καθώς έχουν προγραμματισθεί δύο γύροι πριν από το τέλος Ιουνίου, οπότε η Βρετανία θα μπορούσε να ζητήσει παράταση ενός ή δύο ετών, μια προοπτική που έχει μετ' επιτάσεως αποκλείσει.