Την πεποίθηση ότι ακόμη «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά» εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν.

«Η εκτίμησή μου μετά τις επαφές που είχα τις τελευταίες ημέρες είναι ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι «μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να συνεργαστούν περισσότερο από άλλα».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία του ευρωπαϊκών θεσμών σ' αυτή την «χωρίς προηγούμενο κρίση» και ανέφερε ότι «πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον έτσι ώστε να πάμε μαζί μπροστά την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στους στόχους της Κομισιόν, ο Σαρλ Μισέλ είπε κατά πρώτον, χρειάζεται διαβεβαίωση «ότι θα δουλέψουμε ακούραστα προς μια ευρωπαϊκή σύγκλιση που είναι η δύναμη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», δεύτερον «πρέπει να πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν έτσι ώστε να αντιδράσουμε καλύτερα και να είμαστε πιο δυνατοί» και τρίτον πρέπει να έχουμε στο μυαλό την μετάβαση σε μια ψηφιακή εποχή, αλλά και στο κλίμα».