Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ, Μακρόν κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να έχει μια “ πιο ενιαία και ξεκάθαρη” φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, “ δεν είναι πλέον εταίρος” στην ανατολική Μεσόγειο,  στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης (MED7).

Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές” και πρέπει “ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της”, τόνισε ο Μακρόν.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι “ επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας  γόνιμος διάλογος με την Τουρκία”. 

“ Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης” απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν. “ Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας”, υπογράμμισε ο ίδιος. 
“ Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή”, κατήγγειλε ο Μακρόν.  

Αργά το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος θα συμμετάσχει στην 7η σύνοδο κορυφής MED7 με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα

Θέμα των συζητήσεων θα είναι κυρίως οι εντάσεις στην περιοχή.