Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού έβαλε φρένο στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες, φουντώνοντας τις ανησυχίες για μια δεύτερη ύφεση.

Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για την δραστηριότητα σε υπηρεσίες και μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλά τεσσάρων μηνών τον Οκτώβριο και κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ βρέθηκε στο 49,4 από 50,4 του Σεπτεμβρίου. Η ανθεκτικότητα του μεταποιητικού κλάδου επισκιάσθηκε από το πλήγμα που υπέστη ο τομέας υπηρεσιών εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η αυστηροποίηση των μέτρων και οι φόβοι των καταναλωτών συντελούν σε οικονομία δύο ταχυτήτων. Σε Παρίσι και οκτώ ακόμη πόλεις της Γαλλίας, οι αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας αυτό το μήνα, με τους περιορισμούς να πλήττουν εστιατόρια και μπαρ. Στη Γερμανία, περιφέρεια της Βαυαρίας επέβαλε Lockdown δύο εβδομάδων, μετά την αύξηση των μολύνσεων σε επίπεδα που πυροδοτούν αυτόματη επιβολή αυστηρότερων μέτρων.

Παρότι οι πιέσεις περιορίζονται κυρίως στον τομέα υπηρεσιών, ο αντίκτυπος στην απασχόληση και στην υπόλοιπη οικονομία προβληματίζει τους αξιωματούχους. Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών φέρνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιο κοντά στην απόφαση για πρόσθετα μέτρα νομισματικής στήριξης, αλλά και τις κυβερνήσεις προς επιμήκυνση των προγραμμάτων ανακούφισης.

Η IHS Markit προειδοποίησε για τον κίνδυνο συρρίκνωσης της οικονομίας στη Ζώνη του Ευρώ αυτό το τρίμηνο, ενώ τα στοιχεία δείχνουν υποχώρηση της απασχόλησης τον Οκτώβριο, επιδείνωση της εμπιστοσύνης και μείωση των παραγγελιών.

Πηγή: kathimerini.gr