Βαθιά ανάσα παίρνουν οι χώρες της ΕΕ, ύστερα από την απόφαση Πολωνίας και Ουγγαρίας να δεχθούν την γερμανική πρόταση συμβιβασμού και να μην ασκήσουν βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι δύο χώρες επέμεναν να δηλώνουν αντίθετες στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στο Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία των 750 δισ. ευρώ, γιατί δεν θέλουν ο μηχανισμός εκταμίευσης των πόρων να συνδέεται με τον σεβασμό του κράτους δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, του Τύπου, ελευθερία της έκφρασης και σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων εν γένει). Ούγγροι και Πολωνοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως θα ασκήσουν βέτο, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να ξεκαθαρίζουν πως θα προχωρήσουν, αφού το σχέδιο ανάκαμψης δεν μπορεί να καθυστερήσει.

Οι τελικές πληροφορίες, ωστόσο, δείχνουν πως τελικά θα υπάρξει συμβιβασμός με Πολωνία και Ουγγαρία να δέχονται την πρόταση της Γερμανίας, η οποία κατέχει την Προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας Jaroslaw Gowin δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία , η οποία θα παρουσιαστεί και στις υπόλοιπες χώρες, με στόχο να υπάρξει οριστική και πλήρης συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά αύριο, ή έστω πριν την ολοκλήρωση του κρίσιμου ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών.