Για κυρώσεις σε βάρος Τούρκων πολιτών αλλά όχι συνολικά στην χώρα αναμένεται να συμφωνήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Reuters που υποστηρίζει πως η ΕΕ θα αναβάλλει μέχρι και τον Μάρτιο τις αποφάσεις για επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Έχοντας ήδη μετατοπίσει τον Οκτώβριο το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Άγκυρας αναφέροντας πως θα εξετάσουν τις επιλογές τους για τη λήψη οικονομικών μέτρων,οι ηγέτες της ΕΕ προσέρχονται το μεσημέρι στη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να επικυρώσουν το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο συζητήθηκε χθες στο επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.

Σύμφωνα όμως με το πρακτορείο, η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει ατομικές κυρώσεις και κυρώσεις σε βάρος εταιρειών που σχεδίαζαν ή έλαβαν μέρος σε αυτό που το μπλοκ ορίζει ως «μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις» στα ανοικτά της Κύπρου. Το πρακτορείο αναφέρει πως τα άτομα και οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνονται μόνον κάποιοι ανώτεροι αξιωματούχοι της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Τουρκίας (TPAO).

Η ΕΕ έχει δηλώσει επίσης την επιθυμία της να συντονιστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Διπλωμάτες της ΕΕ χαρακτήρισαν τις προτεινόμενες κυρώσεις συμβολικές, επειδή το μπλοκ είναι απρόθυμο να τιμωρήσει σοβαρά την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, της οποίας η οικονομία και το νόμισμα είναι ήδη αδύναμα.

«Η Τουρκία αφού προέβη σε μονομερείς ενέργειες και προκλητικές ενέργειες, κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ», αναφέρεται στο προσχέδιο που οι Ευρωπαίοι οι ηγέτες καλούνται να υποστηρίξουν μετά από την Σύνοδο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν αν θα προστεθούν νέα ονόματα στη λίστα με τις κυρώσεις για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται επίσης στο τελευταίο προσχέδιο.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Σύνοδος Κορυφής: Η Γερμανία επιχειρεί και πάλι να σώσει την Τουρκία από τις κυρώσεις - Όλο το παρασκήνιο

Μάχη στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο για να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία δίνει η Ελλάδα. Το προσχέδιο και οι ζυμώσεις.

Χαμηλούς τόνους κρατά η Αθήνα και δεν σηκώνει τον πήχη των προσδοκιών, αναμένοντας τις εξελίξεις σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα αποφασίσει για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ήδη χθες στη Σύνοδο του ΕΛΚ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του Οκτωβρίου και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία. Τόνισε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Φράση που ήταν έμμεση απάντηση στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συμμετείχε βεβαίως στην τηλεδιάσκεψη και η οποία στο παρελθόν είχε κρίνει ως θετική κίνηση την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους.

Απάντηση στη Μέρκελ ήταν και η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό και την εργαλειοποίηση του από την Τουρκία, καθώς ένας λόγος της ήπιας στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα είναι ότι η καγκελάριος θεωρεί ότι η γειτονική χώρα κρατά μακριά από την Ευρώπη πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης στο ΕΛΚ και θα θέσει και στη Σύνοδο Κορυφής ξανά το εμπάργκο πώλησης ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται χώρες της ΕΕ να δίνουν στην Τουρκία τις σφαίρες που θα χρησιμοποιήσει εναντίον άλλων κρατών- μελών.

Το θέμα του εμπάργκο όπλων δεν αφορά όμως μόνο τη Γερμανία, αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες που επίσης δεν θέλουν κυρώσεις οι οποίες θα είχαν επιπτώσεις στη τουρκική οικονομία καθώς οι τράπεζες τους έχουν δάνεια και “ανοίγματα” στη γειτονική μας χώρα.

Εν τω μεταξύ, 53 Έλληνες και Γερμανοί ευρωβουλευτές ζητούν με κοινή επιστολή στην κ. Μέρκελ να ανασταλεί η εξαγωγή στην Τουρκία υποβρυχίων αλλά και διάφορων ανταλλακτικών τους που παράγονται στην Γερμανία και συναρμολογούνται στην Τουρκία. Και ταυτόχρονα, Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και τον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας, ζητούν να παγώσει η συνεργασία ισπανικών εταιρειών με την Τουρκία για τη ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου «Αναντολού».

Το παρασκήνιο με το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων

Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που άρχισε να διακινείται προς ζύμωση χθες, επιχειρεί πάντως για μία ακόμη φορά να δώσει νέα περίοδο χάριτος στην Τουρκία μέχρι το Μάρτιο.

Για να χρυσώσει το χάπι για την Ελλάδα, το προσχέδιο των συμπερασμάτων κάνει αναφορά σε “επέκταση του πεδίου εφαρμογής” των κυρώσεων, αλλά και -σύμφωνα με το Politico- στο ενδεχόμενο να μπλοκάρει την πρόσβαση τουρκικών σκαφών που εμπλέκονται σε έρευνες, σε ευρωπαϊκούς λιμένες και υπηρεσίες. Το κείμενο “σημειώνει” όμως την απόσυρση του Oruc Reis και παραπέμπει στην ουσία τις κυρώσεις για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

Είναι επομένως σαφές ότι το προσχέδιο αυτό εκφράζει τη διάθεση της Γερμανίας που έχει το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, αλλά και της Ιταλίας και της Ισπανίας, να πέσει και πάλι στα μαλακά η Τουρκία.

Και είναι προφανές ότι αυτό είναι ένα κείμενο το οποίο δεν μπορεί να δεχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος, με τη στήριξη της Γαλλίας και της Αυστρίας. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι είναι ένα αρχικό σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί όπως πάντα στη Σύνοδο, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η κ. Μέρκελ πάντως μιλώντας στη γερμανική Βουλή χθες απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της. Παραδέχθηκε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται και άφησε να φανεί δυσαρέσκεια γιατί δεν προχώρησε ένας εντατικός διάλογος της ΕΕ με την Άγκυρα. Δεν αναφέρθηκε πάντως αυτή τη φορά στο ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό.

Πηγή: news247.gr