Συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανασυγκρότησης από την πανδημία του κορονοϊού και τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου επετεύχθη νωρίτερα απόψε, με την γερμανική πρόταση συμβιβασμού, η οποία έκαμψε τελικά τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και εγκρίθηκε και από τα 27 κράτη - μέλη, ανακοίνωσε η Καγκελαρία.

«Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανασυγκρότησης "Next Generation EU" μπορούν τώρα να εφαρμοστούν, συνδεδεμένα με έναν μηχανισμό για το κράτος δικαίου. Προηγουμένως η Γερμανία ως ασκούσα την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είχε αναπτύξει μια πρόταση συμβιβασμού, την οποία κατέστη εφικτό να εγκρίνουν η Πολωνία και η Ουγγαρία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

«Στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για πρώτη φορά κατοχυρώνονται η δέσμευση για το κράτος δικαίου και ένας μηχανισμός προστασίας του προϋπολογισμού. Σε περίπτωση παραβιάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν με ειδική πλειοψηφία. Η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν ήθελαν να εγκρίνουν αυτόν τον κανόνα», αλλά η γερμανική προεδρία υποστήριξε την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και ανέπτυξε ανάλογη συμβιβαστική πρόταση, διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Καγκελαρία, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου βρίσκονται ακόμη η ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα, η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, όπως οι σχέσεις με την Τουρκία και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας «Νότια Γειτονία» και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ.