Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα για τον συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης εμβολίων σε ευρεία κλίμακα και της ανάπτυξης όλων των διαθέσιμων μέσων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, την οποία έχει στείλει με επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την οποία προτείνει να υπάρξει ένα πρότυπο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών - μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας» και προσθέτει «για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί». 

Όσον αφορά τα εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκθέσει την πορεία των εργασιών σχετικά με τη διάθεση εμβολίων και τον τρόπο εξασφάλισης της αύξησης της παραγωγής στο μέλλον και της ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια. Οι ηγέτες θα κληθούν στη συνέχεια να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους όσον αφορά των υλοποίηση των εκστρατειών εμβολιασμού.