Την ώρα που η  Pfizer ανακοίνωνε πως θα μειώσει τις δόσεις των εμβολίων κατά του Covid-19  που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στο μισό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως αντικείμενο την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Το πιο πιεστικό μας ζήτημα είναι τα εμβόλια» τόνιζε στην επιστολή πρόσκλησης προς τα μέλη Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι εμβολιασμοί, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ,  οι παραλλάξεις του ιού και οι πιέσεις που δημιουργούν στην υιοθέτηση μιας συντονισμένης προσέγγισης και πιστοποιητικό εμβολιασμο, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.

Το βασικό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί η σύσταση προς τους ευρωπαίους πολίτες για την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «την πολύ σοβαρή υγειονομική κατάσταση» σε όλη την Ευρώπη.  «Πρέπει να απευθύνεται ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν συμπληρώνοντας ότι έχει «μεγάλη σημασία να συνεχίσει να λειτουργεί η ενιαία αγορά», δηλαδή να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή «απαραίτητων εργαζομένων και εμπορευμάτων» μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Μετά την τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ ενδέχεται να χρειαστεί να επιβάλουν νέους περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια, παρόλο που προσπαθούν να αποφύγουν το κλείσιμο των συνόρων στο μπλοκ. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε επίσης ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη, η Γαλλία ανακοίνωσε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς από το πρωί της Κυριακής απαιτεί πλέον από όλους τους επισκεπτες, τόσο των χωρών της ΕΕ όσο και όσων προέρχονται από χώρες εκτός μπλοκ, την προσκόμιση αρνητικού τεστ PCR για τον κορωνοϊό το οποίο πρέπει να έχει γίνει λιγότερο από τρεις μέρες προτού εισέλθουν στην χώρα.

Μέχρι τώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπερασπιζόταν την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μεταξύ των μελών της ΕΕ. Ωστόσο, η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία στη Γαλλία και η εξάπλωση νέων, πιο μολυσματικών παραλλαγών του ιού τον έπεισαν για την ανάγκη υιοθέτησης της επίδειξης αρνητικού τεστ σε σχεδόν όλους όσους που διέρχονται τα εθνικά σύνορα. Πολλοί ηγέτες της ΕΕ υιοθέτησαν την ίδια προσέγγιση με τον Μακρόν, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Να σημειωθεί ότι χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ/ECDC) κάλεσε τα μέλη της να είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα εντός των προσεχών εβδομάδων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησής της.

«Το βασικό μήνυμα είναι να προετοιμαστούμε για ταχεία κλιμάκωση της αυστηρότητας των μέτρων (κατά του κορωνοϊού) εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε να διατηρηθούν οι δυνατότητες φροντίδας και να αυξηθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού», έγραψε η ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις επιδημίες.

Επιτάχυνση εμβολιασμών

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με την πρόεδρο της Κομισιόν, τόνισε επίσης τη  βούληση της ΕΕ να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν την Τρίτη πρότεινε στα κράτη μέλη να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς θέτοντας δύο στόχους:

  1. Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας και των ατόμων άνω των 80 ετών
  2. Μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του γενικού πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φρενάρουν οι μειωμένες παραδόσεις των δόσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Γι, αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέρτε Φρεντερίκσεν, έθεσαν την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Επίσης διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του. Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες» το πιστοποιητικό αυτό «θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί» ευρύτερα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και « για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός». Η κυρία Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».

Επιφυλακτικές απέναντι στην ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο. Η Γαλλία επικαλείται ότι είναι πρώιμη η σχετική συζήτηση τη στιγμή που μόλις έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Βέλγιο ότι θα θεωρηθεί διάκριση σε βάρος όσων δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, ότι θα εκληφθεί ως υποχρέωση σε εμβολιασμό. Και η Γερμανία ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί σε ποιο βαθμό είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στην αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού. Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού τάσσονται χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που όπως και η Ελλάδα βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό και δη τον θερινό. Η Αθήνα δε διαμηνύει στους εταίρους ότι στο τέλος ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι αναπόφευκτο και καλεί την ΕΕ να προνοήσει.

Πηγές: naftemporiki.gr, news247.gr