Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειές της να ανεβάσει ταχύτητα στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, το ρωσικό εμβόλιο φαίνεται να δελεάζει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς η μία μετά την άλλη το προτιμούν δημιουργώντας ένα «ευρωπαϊκό ρήγμα».

Η Τσεχία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν όλες εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τo ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, η προμήθεια του οποίου ενδέχεται να ερμηνευθεί ως υπονόμευση της ευρωπαϊκής κεντρικής διαχείρισης, έγκρισης και διάθεσης των εμβολίων κατά του Covid-19.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Αυστρία με την Δανία βρίσκονται σε επαφή με το Ισραήλ ώστε να συνάψουν μία «συμμαχία εμβολίων», κίνηση η οποία και πάλι φαίνεται να παραμερίζει την διαχείριση των Βρυξελλών.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε την περασμένη Κυριακή πως το Sputnik V θα μπορούσε να χορηγηθεί στους πολίτες της χώρας του ακόμα και χωρίς να προηγηθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως δηλαδή συμβαίνει στην περίπτωση της Ουγγαρίας.

Όλα αυτά έρχονται έπειτα από την επικοινωνία που είχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας  Σαμπάστιαν Κουρτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά την διάρκεια της μεταξύ τους επικοινωνίας συζήτησαν την πιθανότητα προμήθειας του ρωσικού εμβολίου στην Αυστρία καθώς και το ενδεχόμενο κοινής παραγωγής εμβολίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου στην οποία τονίζεται ότι η Αυστρία είχε την πρωτοβουλία της  επικοινωνίας.

Η Ουγγαρία, μια χώρα εντός της ΕΕ που διατηρεί όμως έντονες σχέσεις με τις Βρυξέλλες και της οποίας ο ηγέτης, Βίκτορ Ορμπαν, θεωρείται στενός σύμμαχος του Πούτιν, δεν έδειξε κανένα δισταγμό. Έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε άδεια τον Ιανουάριο - παρακάμπτοντας τον EMA - και αγόρασε το εμβόλιο Sputnik V.

Η χώρα αναμένει 2 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sputnik V για τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τους Moscow Times. Η Ουγγαρία ενέκρινε επίσης το εμβόλιο Sinopharm της Κίνας τον περασμένο μήνα, και πάλι παρακάμπτοντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τη Δευτέρα, η Σλοβακία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε ότι αγόρασε το το εμβόλιο Sputnik V, εξασφαλίζοντας 2 εκατ.  δόσεις. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Σλοβακίας είπε ότι δεν θα χορηγηθεί αμέσως, επειδή θα περιμένει το «πράσινο φως» από ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Πηγή: naftemporiki.gr