Στο Μπίρντο πρι Κράνιου (Brdo pri Kranju) της Σλοβενίας μεταβαίνει αύριο Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

 

Στην αυριανή σύνοδό τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για τις τρέχουσες εξελίξεις στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και τα διδάγματα από τον άνισο αντίκτυπό της σε οικονομικούς τομείς και περιοχές της ευρωζώνης, καθώς και για τις δράσεις πολιτικής που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποκλίσεων μεταξύ των κρατών - μελών κατά την περίοδο της ανάκαμψης. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί επίσης η φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα, ενώ θα εξεταστούν πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και της οικονομικής προσαρμογής των επιχειρήσεων των χωρών- μελών στη μετά- κορονοϊό εποχή.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) Αντρέα Αμόν (Andrea Ammon) θα ενημερώσει το Eurogroup για την επιδημιολογική κατάσταση, δεδομένης της ιδιαίτερης σημασίας της για τις οικονομικές εξελίξεις στην τρέχουσα συγκυρία, ενώ οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας με την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ιρένε Τονάγκλι (Irene Tinagli).

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσει τους υπουργούς για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, τον περασμένο Ιούλιο, να ξεκινήσει τη φάση διερεύνησης για την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης του Ecofin. Κατά τη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργάνου, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, θα συζητηθούν θέματα τα οποία αφορούν στη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως σε σχέση με την αποτύπωση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, καθώς και τις δυνατότητες ανακατεύθυνσης προς τις χώρες χαμηλού εισοδήματος των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDRs) που δημιουργήθηκαν μέσω της νέας γενικής κατανομής στην οποία προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Αύγουστο 2021.