Η πρώτη - μάλλον διερευνητική - συζήτηση για τις αλλαγές στο σύμφωνο σταθερότητας κατά το χθεσινό άτυπο Eurogroup της Σλοβενίας, έδωσε και την πρώτη γεύση για το "πολεμικό" κλίμα που θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.

 

Κατά την έναρξη της συζήτησης, διανεμήθηκε ένα κείμενο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα μετά το καλοκαίρι. Στο κείμενο αυτό η Επιτροπή προειδοποιούσε για την παρουσία και την συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας, σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασύμμετρες επιπτώσεις στην πορεία ανάκαμψης των οικονομιών τους. Μάλιστα, πρότεινε τη διατήρηση της ευελιξίας σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και μετά το τέλος του 2022.

Με πρωτοβουλία της Σλοβενικής προεδρίας παρουσιάστηκε και μια μελέτη που παραγγέλθηκε στο ινστιτούτο Bruegel, ειδικά για την ανάγκη αλλαγών στο δημοσιονομικό σύμφωνο. Η μελέτη κατέληγε στην ανάγκη για δομική αλλαγή του συστήματος δημοσιονομικών κανόνων, αφού αν το σύμφωνο εφαρμοστεί ως έχει σχεδόν καμμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορέσει να συμβαδίσει με το κριτήριο του χρέους και του ελλείμματος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι 19 χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα 8% του ΑΕΠ φέτος από 7,2% πέρυσι, ενώ το δημόσιο χρέος τους αναμένεται να φθάσει στο 102,4% του ΑΕΠ, με τις διαφορές να είναι μεγάλες μεταξύ των χωρών.

Η αντίδραση των Βορείων

Οι αναφορές αυτές είχαν άμεση αντίδραση από τους λεγόμενους "φειδωλούς”. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά οι οποίες τάσσονται υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, φρόντισαν πριν τη σύνοδο να στείλουν κοινό μήνυμα για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. Πρόκειται για ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε τα ξημερώματα της Παρασκευής και συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Αυστρίας, Δανίας, Λετονίας, Σλοβακίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας και Σουηδίας. Στο κείμενο τόνιζαν ότι είναι ανοικτές "στη συζήτηση για τη βελτίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης, αλλά μόνο για απλοποιήσεις και προσαρμογές που ευνοούν τη συνεπή, διαφανή και καλύτερη εφαρμογή καθώς και την επιβολή των κανόνων". Ωστόσο δήλωναν απρόθυμοι να μπουν σε αυτή τη διαπραγμάτευση, μόνο εάν "οι νέες προτάσεις δεν θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των κρατών μελών της ευρωζώνης ή της Ένωσης συνολικά".

Οι προσδοκίες της Ελλάδας

Σε αυτή την διαμάχη είναι σαφές ότι η Ελλάδα τάσσεται με τις χώρες που επιθυμούν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κρίνονται τα ελλείματα και το χρέος των κρατών μελών και όχι απλώς βελτιώσεις και συμπληρώσεις στο αρχικό κείμενο. Το θετικό είναι ότι στην ίδια ομάδα βρίσκονται η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ σιωπηρά περιλαμβάνονται και άλλες χώρες οι οποίες σήμερα βρίσκονται να έχουν χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα κοντά ή πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους.

Πηγή: Capital.gr,  Τάσος Δασόπουλος