Οι επενδυτές πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων από τον αυξανόμενο πληθωρισμό για να αποφύγουν μεγάλες προσαρμογές, ακόμη και αν οι αυξήσεις των τιμών εξακολουθούν να φαίνονται προσωρινές, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κλάας Κνοτ.

«Η τρέχουσα διάθεση στις αγορές για ανάληψη κινδύνου μπορεί να συνεχισθεί μόνο με χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια», είπε ο Κνοτ σε δημοσιογράφους.

«Εξακολουθώ να αναμένω ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλα σενάρια με διαρθρωτικά υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια. Αν δεν το κάνουμε, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις - σοκ των τιμών στο μέλλον», πρόσθεσε.

«Ο αντίκτυπος των ενεργειακών τιμών στον πληθωρισμό είναι από τη φύση τους προσωρινός, καθώς αυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται για να εξακολουθεί να ενισχύεται ο πληθωρισμός», είπε ο Κνοτ, προσθέτοντας: «Ο πληθωρισμός, όμως, αυξάνεται και από τους περιορισμούς στην παγκόσμια προσφορά, οι οποίοι μπορεί να είναι λιγότερο προσωρινοί. Αυτοί μπορεί να προκληθούν από μία εκ νέου προσαρμογή του διεθνούς εμπορίου καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες είναι λιγότερο εξαπλωμένες στον κόσμο».