Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) ήταν το ταχύτερο: το προεδρείο του κόμματος ψήφισε ομόφωνα υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό συνασπσιμού «φωτεινού σηματοδότη», δηλαδή με τους Πράσινους και του Φιλελεύθερους (FDP). Οι Πράσινοι και το FDP θα αποφασίσουν μέχρι τη Δευτέρα.

Ως πρώτος από τους τρεις πιθανούς εταίρους του ενδεχόμενου συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη», το SPD τάχθηκε υπέρ της έναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων συνασπισμού με τους Πράσινους και το FDP. Η απόφαση του προεδρείου του κόμματος ελήφθη ομόφωνα σήμερα το απόγευμα. Ταυτόχρονα, το προεδρείο συμφώνησε και επί των θέσεων του εγγράφου των διερευνητικών συζητήσεων που είχαν παρουσιάσει οι επικεφαλής των τριών πιθανών εταίρων λίγες ώρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με δήλωσή του το FDP προτίθεται (επίσης) να προτείνει στα όργανά του τη Δευτέρα να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη». Οι Πράσινοι θα πραγματοποιήσουν το λεγόμενο μικρό συνέδριο την Κυριακή και θα πάρουν την ανάλογη απόφαση σε αυτό.

Το έγγραφο θέσεων των διερευνητικών συνομιλιών καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης σε βασικούς τομείς. Στη συνέχεια θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω σημεία κατά τις επίσημες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.