Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός, η οικονομική διακυβέρνηση, η τραπεζική ένωση και το ψηφιακό ευρώ, είναι τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις στις Βρυξέλλες.

 

Την «ισχυρή» οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, αλλά και τους κινδύνους της πανδημίας και του πληθωρισμού, υπογράμμισε ο Π. Τζεντιλόνι

Την «ισχυρή» οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, με «θετικές προοπτικές», υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο της πανδημίας και του πληθωρισμού.

«Δεν έχουμε βγει ακόμα από την πανδημία και ο πληθωρισμός, λόγω της ανόδου στις τιμές της ενέργειας, δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει», είπε ο Π. Τζεντιλόνι. «Το βασικό σενάριο παραμένει θετικό. Από τη μία πλευρά η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει ενθαρρυντικά, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζουμε τους κινδύνους και δεν πρέπει να τους παραβλέψουμε», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι σε λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές της προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, που ξεκινάει σήμερα στο Eurogroup, o Επίτροπος Οικονομίας, τόνισε δύο βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: την ανάγκη για μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και το επίπεδο του δημόσιου χρέους. «Το επίπεδο του δημόσιου χρέους έχει αυξηθεί πολύ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η μείωσή του πρέπει να έχει «ρεαλιστικούς ρυθμούς» ανάλογη με την ανάπτυξη», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα πρέπει να αναμένουμε μια γρήγορη απάντηση σε αυτά τα θέματα, καθώς σήμερα είναι η αρχή των συζητήσεων με προοπτική η Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Αισιόδοξος ότι η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup

Αισιόδοξος ότι η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, από τις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Π. Ντόναχιου επισήμανε τις «πολύ θετικές τάσεις» που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα είπε ότι λαμβάνεται υπόψη και το ζήτημα του πληθωρισμού.

«Σε γενικές γραμμές βλέπουμε την ανάκαμψη να συνεχίζεται και θα πρέπει να κοιτάμε το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, αλλά και τον επόμενο χρόνο, με αυτοπεποίθηση», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη θα εξέλθει από την πανδημία, συνεχίζοντας να εφαρμόζει οικονομικές πολιτικές που βοηθούν τις οικονομίες και τους πολίτες να ανακάμψουν.

Εξάλλου, μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ θα συζητηθεί το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και ο ρόλος του Eurogroup στη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, είπε ο Π. Ντόναχιου.

Eurogroup: Στην ατζέντα οι ενεργειακές τιμές, ο πληθωρισμός, η οικονομική διακυβέρνηση, η τραπεζική ένωση και το ψηφιακό ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν και πάλι την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού (4,1% τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη), καθώς και τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη. Θα κάνουν, επίσης, απολογισμό της μακροοικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη, με την ανάπτυξη να παραμένει ισχυρή, αν και σε πιο ήπιο ρυθμό σε σύγκριση με την περίοδο μετά το τελευταίο lockdown, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν μια πρώτη γενική συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, στη βάση της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε η Επιτροπή στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, το Eurogroup θα συζητάει το θέμα τακτικά, ως το καλοκαίρι που η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της.

Οι συζητήσεις του Eurogroup θα έχουν ως στόχο να δώσουν στην Επιτροπή μια «καλή ιδέα» για το «επίπεδο φιλοδοξίας των κρατών» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το Συμβούλιο Ecofin θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε περίπτωση νομοθετικής πρότασης. Ορισμένες χώρες θέλουν να συνεχιστεί η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων, ενώ κάποιες άλλες θεωρούν ότι έχουν δείξει την ευελιξία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, κανείς δεν υποστηρίζει την «τυφλή» εφαρμογή των ορίων μείωσης του χρέους που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί αρκετά για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη υγειονομική κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) που είναι αρμόδιο για την εξυγίανση μεγάλων προβληματικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ, θα παρουσιάσουν στους Υπουργούς Οικονομικών την έκθεσή τους για τη μείωση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτή η ανάλυση είναι θετική, καθώς δείχνει συνολική μείωση του κινδύνου, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Τέλος, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τους στόχους πολιτικής και τις χρήσεις του ψηφιακού ευρώ στο πλαίσιο του γρήγορου ρυθμού ψηφιοποίησης στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου του ψηφιακού ευρώ στην ευρωζώνη και στο κοινό νόμισμα. Οι Υπουργοί θα προβούν επίσης σε απολογισμό των σχετικών πρωτοβουλιών και εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο.