Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επιβεβαίωσε σήμερα ένα πρόστιμο 2,4 δισεκ. ευρώ που έχει επιβληθεί από τις Βρυξέλλες στην Google για πρακτικές της που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά των μηχανών σύγκρισης τιμών.

Tο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της ΕΕ, που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, απέρριψε προσφυγή της γιγάντιας αμερικανικής εταιρείας του Ίντερνετ διαπιστώνοντας πως είχε πράγματι «καταχρασθεί την κυρίαρχη θέση της ευνοώντας τη δική της μηχανή σύγκρισης προϊόντων σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μηχανές». Η Google έχει πάντως τη δυνατότητα να αμφισβητήσει αυτή την απόφαση ενώπιον του ανώτατου δικαιοδοτικού οργάνου της ΕΕ, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόστιμο που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο 2017, ήταν τότε ύψους ρεκόρ, το οποίο έχει πάντως έκτοτε ξεπεραστεί. Ο φάκελος αυτός είναι μία από τις τρεις μεγάλες διενέξεις που έχουν ανοίξει οι Βρυξέλλες με τον αμερικανικό γίγαντα των μηχανών αναζήτησης στο Ίντερνετ και οι οποίες αποτελούν αντικείμενο μακροχρόνιων δικαστικών μαχών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φρουρός του ανταγωνισμού στους κόλπους της ΕΕ, κατηγορεί την Google ότι καταχράσθηκε τη δεσπόζουσα θέση της στις αναζητήσεις στο Ίντερνετ για να ευνοήσει τη δική της μηχανή σύγκρισης τιμών, την Google Shopping, σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και να της εξασφαλίσει ηγεμονική θέση καθιστώντας τους ανταγωνιστές της λιγότερο ορατούς για τους καταναλωτές.

Η έρευνα είχε ανοίξει το 2010, έπειτα από προσφυγές ανταγωνιστών, όπως η αμερικανική TripAdvisor ή η γαλλική μηχανή σύγκρισης Twenga.

Εκτός από την καταβολή του προστίμου, είχε ζητηθεί από την Google να διορθώσει το πρόβλημα, με πρόβλεψη για ποινικές ρήτρες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ενώ η προσφυγή στη δικαιοσύνη συνεχιζόταν. Η εταιρεία αναγκάσθηκε να τροποποιήσει την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών της ώστε να δώσει περισσότερο χώρο στις ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Όμως αυτές οι τελευταίες δεν είναι ικανοποιημένες, εκτιμώντας ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με μη δίκαιο τρόπο.