Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ ζήτησε από τα κόμματα που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού να αποφύγουν «καταστροφικές αποφάσεις» σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και τόνισε ότι «ακόμη και αν δεν υπάρχει νομικά πλειοψηφία για την παράταση της "κατάστασης επιδημίας" και μετά τις 25 Νοεμβρίου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε στο μέσον μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Στην ίδια γραμμή, τα κρατίδια με κυβερνήσεις από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) απειλούν να μπλοκάρουν την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat).

Ενόψει της αυριανής διάσκεψης με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Γερμανικών Πόλεων, τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι δραματική, «με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να χτυπά τη χώρα μας με μεγάλη ορμή». Σημείωσε μάλιστα ότι η αυριανή διαβούλευση «έρχεται με υπερβολική καθυστέρηση».

Αναφερόμενη στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, η Καγκελάριος ζήτησε να αποσαφηνιστούν «επειγόντως» οι νέοι κανόνες και να τεθεί όριο για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων περιορισμού. «Θα ήταν καταστροφή να δράσουμε μόνο όταν θα έχουν γεμίσει οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν για τον ενισχυτικό εμβολιασμό, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν είναι αργά και για τον βασικό εμβολιασμό». Παρέπεμψε δε στο παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο, όπως είπε, δείχνει ότι το νέο κύμα μπορεί να ανακοπεί με τον ενισχυτικό εμβολιασμό.

Η - υπηρεσιακή πλέον - Καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι η κατάσταση σε πολλά από τα κρατίδια είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ανέδειξε ως βασικό στόχο την αποτροπή υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας. Αυτό περιλαμβάνει ότι οι ασθενείς με κορονοϊό, αλλά και οι άλλοι ασθενείς, θα μπορούν να λάβουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, δήλωσε, παραδεχόμενη ταυτόχρονα την «πικρή αλήθεια, ότι αυτό δεν είναι πλέον δυνατό στις ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές».

Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Δικτύου RND, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ, με επιστολή του προς τον υποψήφιο Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, χαρακτηρίζει «ανεύθυνες και απορριπτέες» τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη νομοθεσία περί προστασίας του πληθυσμού από λοιμώξεις και ζητά τη διατήρηση της ευελιξίας να κλείνουν προσωρινά εστιατόρια και ξενοδοχεία ή να απαγορεύονται εκδηλώσεις. Ενόψει του τέταρτου κύματος, τα κρατίδια με κυβέρνηση CDU επιδιώκουν, σύμφωνα με το RND, να εμποδίσουν την άρση της έκτακτης κατάστασης και τη χαλάρωση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία έχει προγραμματιστεί από τα κόμματα του «φωτεινού σηματοδότη».

«Λόγω της ανεξέλεγκτης επιδημιολογικής κατάστασης και της δυναμικής εξέλιξης της μετάδοσης των κρουσμάτων με νέα ρεκόρ περιστατικών, η λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι ανεύθυνη και δεν μπορεί να εγκριθεί από την πλευρά των κρατιδίων με κυβέρνηση CDU/CSU», προειδοποιεί ο κ. Βουστ στην επιστολή του, υπονοώντας ότι θα επιχειρηθεί να μπλοκαριστεί η απόφαση στο Bundesrat, καθώς τα οκτώ από τα 16 κρατίδια ελέγχονται από την Χριστιανική Ένωση. Η ψηφοφορία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα γίνει αύριο, ενώ στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο την Παρασκευή.