Αλλαγές στον τρόπο που επανεπενδύει στα ομόλογα που αγόρασε μέσω του έκτακτου προγράμματος της πανδημίας εξετάζει η ΕΚΤ, για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη σε περιπτώσεις μελλοντικών αναταραχών, υποστηρίζει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους.

Το Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να επεκτείνει το διάστημα στο οποίο ρολάρει τα ομόλογα που ωριμάζουν και να έχει περισσότερη ευελιξία στη γεωγραφική κατανομή τέτοιων αγορών, που έγιναν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφεραν οι πηγές ζητώντας ανωνυμία.

Τελική απόφαση δεν υπάρχει, αλλά μια τέτοια κίνηση θα αντιμετώπιζε τις ανησυχίες μελών του Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την ανάγκη να υπάρχει ένα διαθέσιμο εργαλείο σε περιόδους αναταραχής.

Η ΕΚΤ θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις της στη συνάντηση της 16ης Δεκεμβρίου. Τότε θα εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της από τον Μάρτιο και μετά, οπότε λήγει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που είχε στόχο την πανδημία.

Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι μια «παρηγοριά» για την Ελλάδα. Οι προσδοκίες της ότι θα γίνει επιλέξιμη για το «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) πιθανότατα θα αποδειχθούν μάταιες, γράφει το Bloomberg.

Ως γνωστόν, η χώρα εξαιρείται από το APP επειδή τα ομόλογά της δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η κεντρική τράπεζα, αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος. 

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο, μιλώντας στο πρακτορείο, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε σε «ουσιαστική πρόοδο της οικονομίας» και εκτίμησε ότι η πιθανή συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο APP θα συζητηθεί.

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα επενδυτική βαθμίδα, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχαμε την πανδημία, η επενδυτική βαθμίδα θα είχε αποκατασταθεί», είχε πει τότε.

Πηγή:euro2day.gr