Και στην Πορτογαλία το τηλεοπτικό ντιμπέιτ πριν από τις εκλογές αποτελεί παράδοση και αυτονόητη ένδειξη σεβασμού στους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω οι δύο κύριοι διεκδικητές της πρωθυπουργίας: από τη μία πλευρά ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, που διεκδικεί την επανεκλογή του, και από την άλλη πλευρά ο Χούι Χίου, επικεφαλής του αποκαλούμενου «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» (PSD), το οποίο στην πραγματικότητα ανήκει στον χώρο της Κεντροδεξιάς.

 

Από το 2015 ο Κόστα κυβερνά την Πορτογαλία ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, με την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς. Τα πρώτα χρόνια, σε εποχές ευρω-κρίσης, τα αριστερά κόμματα είχαν στηρίξει τις επιλογές του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού. Τώρα όμως που η κρίση πέρασε, αρνήθηκαν να συνυπογράψουν έναν ακόμη προϋπολογισμό με χαμηλές κοινωνικές δαπάνες για το 2022. Έτσι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαλύθηκε και ο Αντόνιο Κόστα προσέφυγε στη λαϊκή ετυμηγορία. Οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν στις 30 Ιανουαρίου.

«Όλοι θέλουμε την απόλυτη πλειοψηφία»

Ο ΑντόνιοΚόστα στο ντιμπέιτ

Απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του ο Αντόνιο Κόστα στη διάρκεια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ

Αλλά τι θα γίνει μετά από τις εκλογές; Ο κεντροδεξιός Χίου κατηγορεί τον σοσιαλιστή Κόστα ότι αποκρύπτει τις πραγματικές του προθέσεις. «Ο κ.Αντόνιο Κόστα δεν ξεκαθαρίζει τι θα κάνει, πώς θα αντιδράσει σε κάθε πιθανό σενάριο», λέει ο Χίου στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Πέμπτης. «Λέει ότι κατά βάθος θέλει την απόλυτη πλειοψηφία. Κι εγώ την θέλω την απόλυτη πλειοψηφία, όλοι την θέλουμε. Αλλά είναι μηδαμινή η πιθανότητα να την επιτύχει κανείς σε αυτές τις εκλογές».

Κι όμως, ο Αντόνιο Κόστα έχει πιθανότητες να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύουν η κρατική τηλεόραση της Πορτογαλίας (RTP) και η εφημερίδα Público φέρνουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Κόστα στο 39%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 113 έδρες επί συνόλου 230 στο Κοινοβούλιο της χώρας. Για την απόλυτη πλειοψηφία θα αρκούσαν 116 έδρες. Τι θα κάνει όμως ο σημερινός πρωθυπουργός, εάν δεν επιτύχει τον στόχο του; Ο ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί. «Τι θα γίνει, εάν δεν έχω την απόλυτη πλειοψηφία; Προφανώς δεν θα γυρίσω την πλάτη μου στους Πορτογάλους, δεν θα αγνοήσω την ανάγκη να βρούμε λύσεις. Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουμε όταν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να μιλήσουμε με τα άλλα κόμματα στο Κοινοβούλιο».

Μάλλον απίθανη νέα συνεργασία με την Αριστερά

Πέτερ Λίμπουργκ, Αντόνιο Κόστα

Ο Αντόνιο Κόστα με τον γενικό διευθυντή της DW Πέτερ Λίμπουργκ σε παλαιότερη εκδήλωση στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός

Το μαρξιστικό Αριστερό Μπλοκ (BE), το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP) και οι Πράσινοι (PEV) είχαν στηρίξει τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό στο παρελθόν. Όμως δεν θέλουν να κάνουν το ίδιο και στο μέλλον, από τη στιγμή μάλιστα που ο Αντόνιο Κόστα δεν αξιοποιεί τα δισεκατομμύρια του κοινοτικού Ταμείου Ανάκαμψης, για να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες. Αλλά ούτε και ο ίδιος φαίνεται διατεθειμένος να συνεχίσει με την ίδια συνταγή. «Η λύση που είχαμε βρει μέχρι τώρα, η ενότητα της Αριστεράς, δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες» δηλώνει ο απερχόμενος πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Πέμπτης.

Πηγή: Deutsche Welle, Γιάννης Παπαδημητρίου (AP, AFP)