Την ανάγκη να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ επενδύσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες.

 

Ο Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος προέδρευσε του Συμβουλίου Ecofin, είπε ότι η συζήτηση περί διαμάχης μεταξύ «τσιγγούνηδων» και «σπάταλων» χωρών, είναι μια «ξεπερασμένη συζήτηση». «Η πραγματική συζήτηση αφορά την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ επενδύσεων και επιστροφής σε υγιή δημοσιονομικά στοιχεία», είπε ο Γάλλος υπουργός, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες χρειάζονται τις επενδύσεις για να γίνει η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και όλες θέλουν υγιή δημοσιονομικά στοιχεία.

Θέλοντας να βάλει τέλος στο «μύθο των Βρυξελλών» ότι ο ίδιος και ο νέος Γερμανός ομόλογός του, Κρίστιαν Λίντνερ, έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, ο Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Κ. Λίντνερ, θέλουν να εργαστούν «για να βρεθεί η νέα ισορροπία μεταξύ επενδύσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Τόνισε, μάλιστα, ότι η συζήτηση δεν αφορά το αν θα πρέπει να μειωθεί το χρέος, αλλά με ποιο ρυθμό θα πρέπει να γίνει αυτό. «Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να μειώσουν το επίπεδο του χρέους τους, για να είναι σε θέση να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια νέα μελλοντική κρίση. Όμως το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι με ποιο ρυθμό θα πρέπει να γίνει αυτό», είπε ο Λεμέρ, σημειώνοντας ότι εντός της ευρωζώνης o δείκτης χρέους μεταξύ χωρών απέχει έως και 100 ποσοστιαίες μονάδες. «Αυτό είναι μια πραγματικότητα που έφερε η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που ζήσαμε», σχολίασε. Την ίδια στιγμή, είπε ο Λεμέρ, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μαζικές επενδύσεις στην κλιματική και ψηφιακή μετάβαση και το ερώτημα είναι ποιό μέρος αυτών των επενδύσεων θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα; «Δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει όλες αυτές τις επενδύσεις ο δημόσιος τομέας, θα ήταν δυσβάστακτο και αναποτελεσματικό», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι καμία χώρα δεν υποστηρίζει την επιστροφή στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και στη μείωση του χρέους στο όριο του 60% του ΑΕΠ, διότι αυτό «θα ήταν αδύνατο και θα σκότωνε την ανάπτυξη». Όπως είπε, η προηγούμενη κρίση μας δίδαξε ότι η προσπάθεια να μειώσουμε πολύ γρήγορα τα ελλείμματα απέτυχε και οδήγησε σε ύφεση, και σε αύξηση του χρέους και της ανεργίας. «Σήμερα όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρούμε το δρόμο που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε το χρέος χωρίς να αποδυναμώσουμε την ανάπτυξη», είπε.

Εξάλλου, σχετικά με την υιοθέτηση της οδηγίας για μια ελάχιστη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων με 15%, ο Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ελπίζει ότι οι συζητήσεις θα προχωρήσουν γρήγορα, ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία έως τον Ιούνιο.