«...Η Αυστρία ήταν και θα παραμείνει απόλυτα ξεκάθαρη επί του ζητήματος. Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Επειδή η Τουρκία απομακρύνεται από δυτικές αξίες. Ως προς αυτό υπήρξαμε σαφείς», δηλώνει η Karoline Edtstadler, Ομοσπονδιακή υπουργός της Αυστρίας, επί Ευρωπαϊκών θεμάτων και του Συντάγματος.

 

Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η κ. Edtstadler αν και αναφέρθηκε στον διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την παραβίαση κυριαρχίας κατά τον 21ο αιώνα.»

Αναφορικά με την εκτίμηση που επικρατούσε επί σειρά ετών ότι η προσέλκυση της Τουρκίας πλησιέστερα της ΕΕ θα σήμαινε και την προσέγγισή της στις ευρωπαϊκές αξίες η αρμόδια για ευρωπαϊκά ζητήματα υπουργός της Αυστρίας, δηλώνει: «Αυτός θα ήταν ο τρόπος σκέψης εάν η Τουρκία δρούσε κατ' αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, για παράδειγμα αποσύρθηκαν από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, εδώ και περίπου 1,5 χρόνο. Οπότε πώς μπορούμε να πούμε ότι προσελκύουμε την Τουρκία στις δυτικές αξίες εάν εκείνη πράττει το αντίθετο;».

Εκτενής υπήρξε εξάλλου και η αναφορά της Edtstadler στην ανάγκη εισδοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στο πλαίσιο και γεωστρατηγικών προτεραιοτήτων για την σταθεροποίηση της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ