Η ΕΕ χορηγεί επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τη στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 45 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και 5 εκατ. ευρώ για τη Μολδαβία.

H συνολική χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ ως απάντηση στον πόλεμο ανέρχεται πια σε 143 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του πακέτου στήριξης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην παγκόσμια εκδήλωση δέσμευσης «Stand Up For Ukraine» την περασμένη εβδομάδα.

Η νέα χρηματοδότηση θα καλύψει τις πιο πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό , στέγη και προστασία, βοήθεια σε μετρητά και υποστήριξη κατά της βίας λόγω φύλου.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε ότι «με εκατομμύρια ανθρώπους εν κινήσει ή παγιδευμένους σε ενεργές εμπόλεμες ζώνες, οι ανάγκες στην Ουκρανία είναι ήδη τεράστιες. Τώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω αύξηση των ανελέητων επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδίως στα ανατολικά. Με αυτά τα πρόσθετα 50 εκατ. ευρώ, η ΕΕ συνεχίζει να διαθέτει γρήγορα ανθρωπιστική χρηματοδότηση στους εταίρους της προκειμένου να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση σε βοήθεια. Θα βοηθήσει τους ανθρώπους σε δυσπρόσιτες περιοχές που έχουν αποκοπεί από την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, νερό και ηλεκτρισμό, και εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν και να αφήσουν τα πάντα πίσω τους».