Λευκός καπνός μετά από δέκα ημέρες διαπραγματεύσεων: Το Αριστερό κόμμα, στο οποίο ηγείται ο Ζαν - Λυκ Μελανσόν και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν αργά τα μεσάνυχτα χθες ότι κατέληξαν σε συμφωνία και θα συνεργαστούν στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γαλλία στις 12 και στις 19 Ιουνίου. Συνεχίζονται οι συζητήσεις και με τους σοσιαλιστές

 


Η ανακοίνωση της συνεργασίας τους στις επόμενες εκλογές, ήρθε, μάλιστα, μετά από μία πρωτομαγιάτικη παρέλαση, στην οποία τα κόμματα της Αριστεράς διασταυρώθηκαν, με την ατμόσφαιρα μεταξύ τους να είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, κάτι που δεν συναντάται εύκολα σε κόμματα που το μόνο που συνήθιζαν να κάνουν τα τελευταία χρόνια ήταν να... τσακώνονται. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Οικολόγων επικύρωσε τη συμφωνία που διαπραγματεύονταν μέλη των δύο κομμάτων εδώ και δύο εβδομάδες, με 84 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 8 λευκές, ενώ υπήρξε και ένα άτομο που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές
Το Σαββατοκύριακο, Αριστεροί και Οικολόγοι, κατέληξαν σε ορισμένα σημεία στα οποία υπήρχαν διαφωνίες. Σχετικά με την Ευρώπη, συμφωνήθηκε «ανυπακοή», αλλά μόνο σε ορισμένους οικονομικούς και δημοσιονομικούς κανόνες και αυτό εάν είναι απαραίτητο, ενώ τα δύο κόμματα συμφώνησαν και το όνομα με το οποίο θα κατέβουν στις εκλογες: «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση». Συμφωνήθηκαν επίσης η διαίρεση των εκλογικών περιφερειών, αλλά και το ότι ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, θα αναλάβει την πρωθυπουργία σε περίπτωση πλειοψηφίας του κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, μιας και που οι Αριστεροί είναι η μεγαλύτερη ομάδα του νέου σχήματος.

«Στόχος: Η Νίκη»
«Αν οι συζητήσεις δεν τελειώσουν απόψε, τότε δεν θα τελειώσουν ποτέ», είπε κατά τη διάρκεια της πρωτομαγιάτικης παρέλασης στο Παρίσι ο επικεφαλής των Αριστερών Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Συμφωνία απόψε; «Απόψε, θα κοιμάμαι», απάντησε μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα ​​ο Ολιβιέ Φορ, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος: «Δεν υπάρχει προθεσμία, πρέπει να πετύχεις. Μπορούμε να πούμε ότι δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις απόψε».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να δούμε ξανά και είναι φυσιολογικό, γιατί κάνουμε κάτι ιστορικό», ανέφερε από την πλευρά του ο Λορέντ Μπομέλ, ένας από τους σοσιαλιστές που έχουν αναλάβει τη διαπραγμάτευση: «Αν συμφωνούσαμε μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες, θα ήταν ύποπτο. Είναι φυσιολογικό να αφιερώνουμε χρόνο για να διευκρινίσουμε και να συζητήσουμε τα θέματα».

Ο προκάτοχός του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή την Κυριακή αναφερόμενη ιδιαίτερα στην επιθυμία των Αριστερών να «ξεφύγουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες», να επαναφέρουν τη σύνταξη στα 60 και να ξεκινήσουν «ιλιγγιώδη ανέφικτα έξοδα».