Οι μόνιμοι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ε.Ε. δεν μπόρεσαν να καταλήξουν την Τετάρτη σε μια συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των νεών κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι εκπρόσωποι θα έχουν νέα συνάντηση για να συζητήσουν σχετικά με το θέμα την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορέσουν να έχουν μια μεγαλύτερη χρονικά περίοδο για να εφαρμόσουν το εμπάργκο, μέχρι το 2023.

Η εξαίρεση θα αφορά υφιστάμενα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο που υπογράφηκαν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με τη Ρωσία. Η πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η εξαίρεση θα αφορά και τα προϊόντα διύλισης.

Όπως ανέφερε το Reuters, στη σημερινή συνάντηση οι δύο παραπάνω χώρες, όπως και η Τσεχία με τη Βουλγαρία εξέφρασαν επιφυλάξεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως θα μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των κρατών της Ένωσης στην αυριανή συνάντηση.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Ασέν Βασίλιεφ, σε συνέντευξη του «η Βουλγαρία, τεχνικά, μπορεί να "ζήσει" χωρίς το πετρέλαιο της Ρωσίας, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων.

Επομένως, εάν η Κομισιόν εξετάζει εξαιρέσεις για το εμπάργκο, θα θέλαμε να ωφεληθούμε από αυτές τις εξαιρέσεις» σημείωσε ο Βασίλιεφ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως «ορισμένα κράτη μέλη έχουν ισχυρή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλά να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Προτείνουμε τώρα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Θα είναι ένα ολικό εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο, είτε μεταφέρεται ακτοπλοϊκά, είτε μέσω αγωγού, είτε αργό, είτε διυλισμένο», ξεκαθάρισε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

«Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο, με τακτικό τρόπο που να επιτρέψει σε εμάς και στους ετέρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικά κανάλια ανεφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές».

Ξεχωριστά η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα, ένα υψηλό τίμημα για την βίαιη επιθετικότητά του».