Την αναστολή συμμετοχής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA) επιβεβαίωσε σήμερα η γενική συνέλευση της Συμμαχίας, λόγω μη τήρησης των σημαντικότερων «αρχών» του συνδέσμου.

Σε συνεδρίασή της στο Σεράγεβο, η γενική συνέλευση της EANA αποφάσισε «με μεγάλη πλειοψηφία να επιβεβαιώσει την αναστολή της συμμετοχής του ρωσικού πρακτορείου TASS στην EANA», δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας, Κλέμενς Πιγκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Το διοικητικό συμβούλιο της EANA, το οποίο αποτελείται από πέντε μέλη, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου του Γαλλικού Πρακτορείου Φαμπρίς Φρις, αποφάσισε στις 27 Φεβρουαρίου να αναστείλει «άμεσα» τη συμμετοχή του ρωσικού πρακτορείου στη συμμαχία, εν αναμονή της απόφασης της γενικής συνέλευσης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη τρεις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία λόγω «των νέων κανονισμών που εφαρμόζει η ρωσική κυβέρνηση που περιορίζουν σοβαρά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

«Η αναστολή σημαίνει ότι το TASS δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε συνέδρια (της Συμμαχίας) και ότι δεν υπάρχει επίσημη επικοινωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Πρακτορείων Ειδήσεων και του TASS», εξήγησε ο Κλέμενς Πιγκ, δηλώνοντας ότι ο αποκλεισμός ήταν η δεύτερη επιλογή.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της EANA, Αλεξάνδρου Ιόν Γκιμπόι, το ρωσικό πρακτορείο δεν τηρεί πλέον τον «σημαντικότερο στόχο» της συμμαχίας, δηλαδή την πραγματοποίηση δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

«Η συμμετοχή του TASS ανεστάλη επ' αόριστον...και οι συνθήκες για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κοινότητά μας θα είναι εξαιρετικά δύσκολες», είπε.

Στον απόηχο της έναρξης της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η ρωσική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης, Roskomnadzor, έδωσε εντολή στα εθνικά μέσα ενημέρωσης να καταργήσουν από τα περιεχόμενά τους κάθε αναφορά σε αμάχους που έχουν σκοτωθεί από το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, καθώς και τους όρους «εισβολή», «επίθεση» ή «κήρυξη πολέμου».

Τόνισε ότι «μόνο οι επίσημες ρωσικές πηγές έχουν τρέχουσες και αξιόπιστες πληροφορίες».

Οι δύο αξιωματούχοι της EANA εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξη της Συμμαχίας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε και να κάνουμε ό,τι είναι ανθρώπινο για να στηρίξουμε το Ukrinform, τους συναδέλφους μας και τους φίλους μας εκεί», είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.