Η ΕΕ υιοθέτησε το έκτο πακέτο κυρώσεων που στοχεύουν τόσο τη Ρωσία όσο και τη Λευκορωσία.

«Με το σημερινό πακέτο, αυξάνουμε τους περιορισμούς στην ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτεί τον πόλεμο επιβάλλοντας περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις. Απαγορεύουμε την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ και με αυτό περικόπτουμε μια τεράστια πηγή εσόδων για τη Ρωσία. Αφαιρούμε περισσότερες από τις βασικές ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Επιβάλλουμε επίσης κυρώσεις στους υπεύθυνους για τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα στην Μπούτσα και τη Μαριούπολη και απαγορεύουμε περισσότερους παράγοντες παραπληροφόρησης που συμβάλλουν ενεργά στην πολεμική προπαγάνδα του Προέδρου Πούτιν», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ.

Το πακέτο περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αποτελεσματική αποτροπή της ρωσικής ικανότητας να συνεχίσει την επιθετικότητα σημειώνει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

- Πετρέλαιο

Η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ. Η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου θα διαρκέσει από 6 μήνες για το αργό πετρέλαιο έως 8 μήνες για άλλα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Προβλέπεται προσωρινή εξαίρεση για εισαγωγές αργού πετρελαίου μέσω αγωγών σε εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, πλήττονται από ειδική εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες και δεν έχουν βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές.

Επιπλέον, η Βουλγαρία και η Κροατία θα επωφεληθούν επίσης από προσωρινές παρεκκλίσεις σχετικά με τις εισαγωγές πετρελαίου.

- Αφαίρεση επιπλέον ρωσικών και λευκορωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT

Η ΕΕ επεκτείνει την υπάρχουσα απαγόρευση παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών χρηματοοικονομικών μηνυμάτων (SWIFT) σε τρία επιπλέον ρωσικά πιστωτικά ιδρύματα - τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank, Credit Bank of Moscow και Russian Agricultural Bank - και τη Λευκορωσική Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

- Μέσα Ενημέρωσης

Η ΕΕ αναστέλλει τις δραστηριότητες εκπομπής στην ΕΕ τριών ακόμη ρωσικών κρατικών σταθμών: Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 και TV Center International. Αυτά τα μέσα έχουν χρησιμοποιηθεί από τη ρωσική κυβέρνηση ως όργανα για τη χειραγώγηση πληροφοριών και την προώθηση της παραπληροφόρησης σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας, με στόχο την αποσταθεροποίηση των γειτονικών χωρών της Ρωσίας και της ΕΕ και των κρατών μελών της. Σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τα μέτρα αυτά δεν θα εμποδίσουν τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης και το προσωπικό τους να ασκούν δραστηριότητες στην ΕΕ εκτός των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, π.χ. έρευνα και συνεντεύξεις.

- Περιορισμοί εξαγωγών

Η ΕΕ επεκτείνει τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που αφορούν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όσον αφορά αγαθά και τεχνολογία διπλής χρήσης. Τέτοιες προσθήκες στον κατάλογο περιλαμβάνουν τόσο ρωσικές όσο και λευκορωσικές οντότητες. Επιπλέον, η ΕΕ θα επεκτείνει τον κατάλογο των αγαθών και της τεχνολογίας που ενδέχεται να συμβάλει στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας. Αυτό θα περιλαμβάνει 80 χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χημικών όπλων.

- Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Η ΕΕ θα απαγορεύσει την παροχή λογιστικών, δημοσίων σχέσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και υπηρεσιών cloud στη Ρωσία.

- Μεμονωμένες καταχωρίσεις

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε επιπλέον άτομα και οντότητες: τους υπεύθυνους για τις θηριωδίες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Μπούτσα και τη Μαριούπολη, προσωπικότητες που υποστήριζαν τον πόλεμο, κορυφαίους επιχειρηματίες και μέλη οικογενειών ολιγαρχών και αξιωματούχους του Κρεμλίνου, καθώς και εταιρείες στον τομέα της άμυνας και έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό.

Οι σχετικές νομικές πράξεις θα δημοσιευθούν σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα.