Οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) θα δεσμευθούν σήμερα σε νέο πακέτο συντονισμένων ενεργειών με στόχο την αύξηση της πίεσης σε βάρος της Ρωσίας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα οριστικοποιήσουν τα σχέδια για πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. ΕΕ: Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε κανονισμό για την αποθήκευση φυσικού αερίου

Η ανακοίνωση έγινε ύστερα από την είδηση ότι η Ρωσία φαίνεται να οδηγείται στην πρώτη χρεοκοπία εδώ και δεκαετίες και ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στη σύνοδο των ηγετών της G7.

«Οι διττοί στόχοι των ηγετών της G7 ήταν να στοχοθετήσουν άμεσα τα έσοδα του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, ιδιαίτερα μέσω της ενέργειας, αλλά επίσης να ελαχιστοποιήσουν τα επακόλουθα και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της G7.

Οι ηγέτες της G7 είναι «πολύ κοντά στο σημείο του να αποφασίσουν να ζητήσουν από τους υπουργούς τους να αναπτύξουν επειγόντως μηχανισμούς για να θέσουν πλαφόν σε παγκόσμιο επίπεδο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε ο αξιωματούχος. Ένας τέτοιος μηχανισμός, που μένει να καθοριστεί, θα περνά από τις «υπηρεσίες» που αφορούν την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε η πηγή αυτή.

Οι χώρες της G7, που αντιστοιχούν περίπου στο μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι αποφασισμένες να εντείνουν τις πιέσεις στη Ρωσία χωρίς να οδηγήσουν σε αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού που πλήττει ιδιαίτερα το νότιο ημισφαίριο.

Οι χώρες της G7 από κοινού «θα συνεχίζουν να περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας βιομηχανικούς πόρους» κυρίως στον τομέα της άμυνας, που η Ουάσινγκτον ήδη έχει «θέσει στο στόχαστρο με επιθετικό τρόπο» μέσω κυρώσεων σε βάρος μεγάλων δημόσιων ρωσικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες αυτές δεν θα μπορούν πια να εισάγουν αμερικανικά προϊόντα, κυρίως εξαρτήματα τεχνολογίας.

Οι ηγέτες της G7 θα αναλάβουν επίσης μια «άνευ προηγουμένου, μακροπρόθεσμη δέσμευση ασφάλειας για να παράσχουν στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη για όσο χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης προμήθειας εξελιγμένων όπλων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση.

Οι κυρώσεις της Δύσης έχουν πλήξει σοβαρά τη ρωσική οικονομία και τα νέα μέτρα έχουν στόχο να στερήσουν από το Κρεμλίνο πετρελαϊκά έσοδα. Οι χώρες της G7 θα εργαστούν με άλλες --συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας-- για τον περιορισμό των εσόδων που ο Πούτιν μπορεί να συνεχίσει να παράγει, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο

«Η σημερινή είδηση περί αθέτησης πληρωμών της Ρωσίας, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, δείχνει πόσο ισχυρές είναι οι ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι ΗΠΑ, μαζί με συμμάχους και εταίρους, καθώς πόσο δραματικός είναι ο αντίκτυπος στη ρωσική οικονομία», προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ομάδα των Επτά έχει στόχο να διαθέσει 600 δισεκ. δολάρια για να αντικρούσει την κινεζική Πρωτοβουλία Μία Ζώνη Ένας Δρόμος

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών δεσμεύθηκαν σήμερα να διαθέσουν 600 δισεκ. δολάρια σε ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια σε διάστημα πέντε ετών για να χρηματοδοτήσουν υποδομές τις οποίες χρειάζονται αναπτυσσόμενες χώρες και να αντικρούσουν το παλαιότερο, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα της Κίνας με την ονομασία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες της G7 παρουσίασαν την προσφάτως μετονομασθείσα «Σύμπραξη για Παγκόσμια Υποδομή και Επένδυση» κατά την ετήσια σύνοδό τους που πραγματοποιείται φέτος στο Σλος Ελμάου, στη νότια Γερμανία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν 200 δισεκ. δολάρια σε επιχορηγήσεις, ομοσπονδιακά κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις σε διάστημα πέντε ετών για να υποστηρίξουν προγράμματα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ βελτιώνουν επίσης υποδομές για τη δημόσια υγεία, την ισότητα των φύλων και τις ψηφιακές υπηρεσίες.

«Θέλω να είμαι σαφής. Αυτό δεν είναι βοήθεια ούτε φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση που θα έχει αποδόσεις για όλους», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι θα επιτρέψει σε χώρες «να δουν τα συγκεκριμένα οφέλη της σύμπραξης με δημοκρατίες».

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως επιπλέον εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να έρθουν από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, θεσμούς χρηματοδότησης της ανάπτυξης, κρατικά επενδυτικά ταμεία και άλλους.

Η Ευρώπη θα κινητοποιήσει 300 δισεκ. ευρώ (317,28 δισεκ. δολάρια) κατά την ίδια περίοδο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης εναλλακτικής επιλογής στην κινεζική Πρωτοβουλία Μία Ζώνη Ένας Δρόμος, την οποία παρουσίασε το 2013 ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε στη σύνοδο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ηγέτες της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας μίλησαν επίσης για τα σχέδιά τους, μερικά από τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί χωριστά. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν παρόντες, όμως οι χώρες τους συμμετέχουν επίσης.

Το κινεζικό επενδυτικό σχήμα περιλαμβάνει αναπτυξιακά προγράμματα σε περισσότερες από 100 χώρες με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης εκδοχής του αρχαίου εμπορικού Δρόμου του Μεταξιού από την Ασία στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν πως σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες το σχέδιο έχει παράσχει λίγα μόνο απτά οφέλη.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν υπερασπίστηκε σήμερα την κινεζική πρωτοβουλία, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

«Η Κίνα συνεχίζει να καλωσορίζει όλες τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης των υποδομών», δήλωσε ο Ζάο αναφερόμενος στο σχέδιο των 600 δισεκ. δολαρίων της G7.

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει θέμα οι διάφορες σχετιζόμενες πρωτοβουλίες να αντικαταστήσουν η μία την άλλη. Είμαστε αντίθετοι στην προώθηση γεωπολιτικών υπολογισμών με το πρόσχημα της κατασκευής υποδομών ή στη δυσφήμηση της Πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος», πρόσθεσε.