Την ανάγκη να τεθεί και πάλι σε λειτουργία η ευρωπαϊκή μηχανή και να υπάρξουν αποδείξεις προς τους Ευρωπαίους πολίτες για τη χρησιμότητα της Ευρώπης, τονίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche . «Αν δεν το κατορθώσουμε αυτό, δεν θα υπάρχει πλέον κοινή Ευρώπη», προειδοποιεί. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών μιλά για την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής στην ΕΕ, τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα και την αντίσταση έναντι των μεταρρυθμιστικών σχεδίων του Προέδρου του Εμανουέλ Μακρόν.

Ερωτηθείς εάν οι ιδέες της Γαλλίας για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης και έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών πρέπει να μπουν στο περιθώριο λόγω της εναντίωσης των περισσοτέρων κρατών-μελών της, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών απαντά ότι χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση και ότι το σημαντικό είναι Γερμανία και Γαλλία να παρουσιάσουν από κοινού έναν οδικό χάρτη σχετικά με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για την Ευρωζώνη.

Στο ερώτημα αν Γερμανία και Γαλλία μπορούν να αποφασίζουν ερήμην και των άλλων κρατών, με δεδομένες τις έντονες αντιρρήσεις, όπως αυτές εκφράστηκαν και με την επιστολή των οκτώ ομολόγων του από ισάριθμες βορειοευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Λε Μερ απαντά: «Γνωρίζουμε από το παρελθόν αρκετά παραδείγματα προτάσεων που αρχικά απορρίφθηκαν – αλλά στη συνέχεια καταλήξαμε σε συμφωνία. Όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και να παρουσιάζουν τις θέσεις τους. Στη συνέχεια πρέπει να βρίσκουμε ένα συμβιβασμό. Έχουμε ένα όραμα, το οποίο σκιαγράφησε ο Γάλλος Πρόεδρος το Σεπτέμβριο με το λόγο του στη Σορβόννη. Διότι πιστεύουμε ότι αυτό το όραμα αποτελεί τη μοναδική οδό προς μία ολοκληρωμένη, σταθερή και ανθεκτική Ευρωζώνη, που θα προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία».

Στην ερώτηση κατά πόσο αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο, με δεδομένη τη μαζική αντίσταση που εκδηλώνεται εναντίον του, ο Γάλλος υπουργός απαντά μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν και χώρες που εκπροσωπούν διαφορετικές προσεγγίσεις από αυτές των οκτώ, προσυπογράφουν την προαναφερθείσα επιστολή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της τραπεζικής ένωσης, σημειώνει ότι είναι δυνατόν και πρέπει να σημειωθούν βήματα προόδου στο θέμα, ενώ για το ειδικότερο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που επιβαρύνουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, δηλώνει ότι χρειάζονται βήματα και στην αποδόμηση του όγκου των ληξιπρόθεσμων χορηγήσεων, αλλά δεν είναι δυνατόν να μηδενιστούν πλήρως οι κίνδυνοι.

Αναφορικά με τον βαθμό στον οποίο υπάρχει συμφωνία με τον νέο Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς ως προς την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, ο Λε Μερ λέει: «Ο Όλαφ Σολτς και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζεται μία βαθύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Αν η Ευρώπη θέλει να εμφανίζεται ως πειστική οικονομική δύναμη έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, πρέπει να υπερβούμε τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών του ευρώ -και να βρούμε έναν συμβιβασμό που να μας καθιστά οικονομικά σταθερούς».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών λέει ότι υπάρχει συμφωνία με τον Γερμανό ομόλογό του ως προς την ανάγκη απομείωσης των κινδύνων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά την αντίφαση που δημιουργείται συχνά μεταξύ των θέσεων της απομείωσης των κινδύνων και της από κοινού ανάληψης της ευθύνης από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Όπως εξηγεί, «είναι παιδαριώδες να προβάλλεται διαρκώς η εικόνα μίας Γερμανίας που ζητεί την απομείωση των κινδύνων και μίας Γαλλίας που αποβλέπει μόνον στην κοινοτικοποίησή τους».

Ο Μπρουνό Λε Μερ διαβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να εκθέσει κανέναν Ευρωπαίο φορολογούμενο σε περιττό κίνδυνο, αλλά υπογραμμίζει ότι εφόσον υπάρχει πρόοδος στην απομείωση των κινδύνων, πρέπει να υπάρξει και η δυνατότητα καλύτερης κατανομής τους μεταξύ των κρατών – μελών, προς το συμφέρον της επιχειρηματικής ανάπτυξης, της σταθερότητας της Ευρωζώνης και μιας ανταγωνιστικής, ευρωπαϊκής αγοράς.

Αναφορικά με τις γαλλικές ιδέες περί προϋπολογισμού της ευρωζώνης και ενός Ευρωπαίου ΥΠΟΙΚ και ποια θα είναι η αντίδραση της γαλλικής πλευράς σε περίπτωση μη υλοποίησής τους, ο Λε Μέρ απαντά: «Δεν επικεντρωνόμαστε σε αυτά τα δύο. Αυτοί είναι μακροπρόθεσμοι στόχοι. Αν έως το τέλος του 2018 η Γερμανία κι η Γαλλία εναρμονίσουν τα φορολογικά τους συστήματα, αν ομονοήσουμε ως προς το ζήτημα της φορολόγησης των ψηφιακών επιχειρηματικών ομίλων και κάνουμε βήματα στην τραπεζική ένωση, οι Γάλλοι θα αναγνωρίσουν ότι υπάρχει πρόοδος. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να μην λάβουμε καμία απόφαση προ των ευρωεκλογών του 2019».

Τέλος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η Γαλλία υποστηρίζει κατ’ αρχάς την πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν για μία κοινή βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων, αλλά εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως τονίζει με άξονα το εν λόγω ζήτημα, το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για την κοινή Ευρώπη, καθώς αν όλες οι χώρες μειώσουν τη φορολογία των επιχειρήσεων, αυτό θα προκαλέσει θανάσιμο ανταγωνισμό, που θα σημαίνει και το τέλος της.