Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει σήμερα οδικό χάρτη στους γάλλους πρεσβευτές θέτοντας την Ευρώπη στο κέντρο της διπλωματικής του δράσης, εννέα μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές όπου ελπίζει ότι θα αντιταχθεί στο παγκόσμιο κύμα εθνικιστικής αναδίπλωσης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα υπενθυμίσει τους στόχους του για την Ευρωπαϊκή Ένωση: προϋπολογισμός για την ευρωζώνη, μία Ευρώπη της άμυνας, ευρωπαϊκή φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών ή ακόμη μία κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Ο Μακρόν που έγινε δεκτός ως σωτήρας της Ευρώπης το περασμένο χρόνο είδε το όραμά του να βουλιάζει στην αδράνεια μίας Ενωσης με συχνά αποκλίνοντα συμφέροντα. Τα μεγάλα του σχέδια προσκρούουν στις λαϊκιστικές και εθνικιστικές κυβερνήσεις, που έχουν αναφυεί από την ανατολική Ευρώπη μέχρι την Ιταλία, στην άρνηση των πλούσιων χωρών του ευρωπαϊκού βορρά να πληρώσουν για τους άλλους, στον χρηματοπιστωτικό ανταγωνισμό ανάμεσα στους 28 και στον φόβο των μεταναστευτικών ροών, στις δύσκολες διαπραγματεύσεις του Brexit. Ακόμη και η καγκελάριος Μέρκελ, παραδοσιακή σύμμαχος (;), έχει αποδυναμωθεί από τις εκλογικές περιπέτειες της Γερμανίας.

Σε αναζήτηση συμμάχων, ο Μακρόν ξεκινά μίνι ευρωπαϊκή τουρνέ ξεκινώντας αύριο από την Δανία και την Φινλανδία. Ετσι θα έχει επισκεφθεί τους μισούς από τους ευρωπαίους ομολόγους του σε διάστημα ενός έτους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα υπενθυμίσει επίσης τις διεθνείς του προτεραιότητες: την ασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τα παγκόσμια δημόσια αγαθά (κλίμα, εκπαίδευση, αναπτυξιακή βοήθεια...) και, σε μία πιο εθνικού χαρακτήρα προσέγγιση, την ελκυστικότητα της Γαλλίας και την γαλλοφωνία.