Κανονικά θα ανοίξει σήμερα η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Πότσνταμ, μετά τον χθεσινό συναγερμό για τρομοκρατική επίθεση. Ισχυρά μέτρα ασφαλείας σε όλες τις αγορές, υπό τον φόβο επίθεσης τζιχαντιστών. Για ''αποτυχία'' κατηγορούν την Μέρκελ οι συγγενείς των θυμάτων της περσινής επίθεσης.

Μια κροτίδα, χωρίς κάποιου είδους πυροκροτητή, ήταν τελικά το περιεχόμενο του ύποπτου πακέτου το οποίο έφτασε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής σε φαρμακείο στο κέντρο του Πότσνταμ και οδήγησε σε εκκένωση της υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς και της περιοχής, σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου Καρλ-Χάιντς Σρέτερ, το πακέτο περιείχε ακόμη βίδες - και όχι καρφιά, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα - σκόνη και μια μπαταρία, πάντως τίποτα που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Η αστυνομία, με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών, εξέτασε όλη την περιοχή και αργά το βράδυ ανακοίνωσε ότι σταματά τις έρευνες, καθώς δεν έχει βρει οτιδήποτε ύποπτο. Η αγορά αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά από το πρωί.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές άνοιξαν στη Γερμανία τη Δευτέρα, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας με ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και τσιμεντένια οδοφράγματα για την προστασία των καταναλωτών. Περίπου 2.600 χριστουγεννιάτικες αγορές υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο το χριστουγεννιάτικο κλίμα σκιάζει ο φόβος νέας τρομοκρατικής επίθεσης και άπαντες βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας στη Μέρκελ

Ανοιχτή επιστολή προς την καγκελάριο Μέρκελ απευθύνουν συγγενείς των 12 θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης του περσινού Δεκεμβρίου στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, με την οποία την κατηγορούν για «αποτυχία» στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Η επίθεση στην Μπράιτσαϊντπλατς είναι επίσης μια τραγική συνέπεια της πολιτικής ανικανότητας της κυβέρνησής σας», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Der Spiegel, ενώ γίνεται λόγος για «ανησυχητικά πάρα πολύ κακή δουλειά στην αντιτρομοκρατική» προσπάθεια.

Σε μια εποχή κατά την οποία η απειλή των τζιχαντιστών έχει αυξηθεί, δεν κατέστη δυνατό να προωθηθεί «η μεταρρύθμιση των συγκεχυμένων υπηρεσιακών δομών», αναφέρουν οι συντάκτες της επιστολής και καταγγέλλουν ότι μετά την επίθεση δεν στηρίχτηκαν από το κράτος όσο θα έπρεπε. «Αποτελεί συγκεκριμένη προσδοκία μας, κυρία Καγκελάριε, να βοηθήσει το κράτος τις οικογένειές μας, χωρίς γραφειοκρατία και εφ' όλης της ύλης», τονίζουν και προσθέτουν ότι η βοήθεια που λαμβάνουν από το κράτος είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών τους.

Οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν ακόμη την κυρία Μέρκελ ότι έναν χρόνο μετά την επίθεση δεν τους έχει συλλυπηθεί ούτε προσωπικά, αλλά ούτε γραπτώς. «Είναι ζήτημα σεβασμού, ευπρέπειας και ακόμη συναίσθησης ότι εσείς ως επικεφαλής της κυβέρνησης και στο όνομα της κυβέρνησης αναγνωρίζετε την απώλεια των μελών της οικογένειάς μας λόγω μιας τρομοκρατικής ενέργειας», τονίζεται στην επιστολή.

Σύμφωνα πάντως με το Spiegel, η Καγκελάριος έχει προγραμματίσει στην πρώτη επέτειο της επίθεσης, στις 18 Δεκεμβρίου, να παραστεί σε μνημόσυνο που θα τελεστεί για τα θύματα, αλλά και να συναντήσει τους συγγενείς τους και άτομα που τραυματίστηκαν στην επίθεση και επέζησαν. Σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί η ίδια την χριστουγεννιάτικη αγορά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ