Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα μια «πολύ εποικοδομητική» διμερή συνάντηση, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. Μετά τη δριμεία κριτική κατά του Εμμανουέλ Μακρόν λόγω της πρότασής του για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του προέβησαν σε διπλωματικές τοποθετήσεις.

Μπροστά στις κάμερες και μπροστά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο μόλις είχε υποδεχθεί το μεσημέρι στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμμανουέλ Μακρόν μπήκε κατ’ ευθείαν στο θέμα: «Θα ανταλλάξουμε με τον πρόεδρο Τραμπ τις απόψεις μας γύρω από την πρότασή μου για τις στρατιωτικές ικανότητες της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που να μπορεί να μοιραστεί ένα μεγαλύτερο μέρος από το κοινό οικονομικό φορτίο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Με τα λόγια αυτά ο Εμανουέλ Μακρόν κατεύνασε το ταραγμένο πνεύμα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από το αεροπλάνο του χθες το βράδυ διεμήνυσε στον Μακρόν ότι η πρότασή του για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού στρατού ήταν «μεγάλη προσβολή» για την Αμερική.

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μερικές ώρες αφού ο Τραμπ είχε αναρτήσει ένα επικριτικό μήνυμα στο Twitter για τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μακρόν ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν ευρωπαϊκό στρατό για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητές της και να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αξιωματούχος του μεγάρου των Ηλυσίων δήλωσε πως υπήρξε μια «παρεξήγηση» και πως ο Τραμπ, ο οποίος είχε γράψει στο Twitter πως τα σχόλια του Μακρόν ήταν «πολύ προσβλητικά», είπε στον Μακρόν κατά τη συνάντησή τους: «Πιστεύω πως είμαστε πολύ πιο κοντά απ' ό,τι φαίνεται».

Τραμπ: Θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη

Έχοντας προφανώς ως κύριο μέλημα το οικονομικό σκέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε άμεσα απευθυνόμενος στον Μακρόν: «Εκτίμησα ιδιαίτερα τα λόγια σας για την κατανομή της χρηματοδότησης της άμυνας. Θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη και θα συνεργαστούμε για την ενίσχυσή της. Πάνω απ’ όλα όμως, πιστεύουμε σε μια ισότιμη σχέση, υπάρχουν κάποια όρια σε αυτά που πληρώνει η Αμερική, θα πρέπει να πληρώσουν και άλλες χώρες», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μετέβη στο Παρίσι για τις επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις για το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου πριν από 100 χρόνια.

Τη σύμφωνη γνώμη του επανέλαβε ο Εμμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «δεν είναι δίκαιο να χρηματοδοτείται η ευρωπαϊκή άμυνα από τις ΗΠΑ» και γι’ αυτό «θα πρέπει να αυξήσει η Ευρώπη τις στρατιωτικές της ικανότητες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Ικανοποίηση και για τους δύο άνδρες επομένως -ο Τραμπ σε ό,τι αφορά στο οικονομικό σκέλος, ο Μακρόν παραμένοντας σταθερός στη θέση του για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.

Το Ιράν, η Συρία, η Αφρική, το κλίμα, οι διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι τα θέματα που σύμφωνα με τον Εμμανουέλ Μακρόν θα συζητούσαν κατ’ ιδίαν οι δύο πρόεδροι.

Εξάλλου ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως οι Τραμπ και Μακρόν συμφώνησαν σήμερα πως οι σαουδαραβικές αρχές πρέπει να ρίξουν άπλετο φως στον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης πως η υπόθεση Κασόγκι δεν πρέπει να επιτραπεί να προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, ενώ μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία για να βρεθεί πολιτική λύση στον πόλεμο στην Υεμένη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στο μεταξύ, από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε πως ο Τραμπ ματαίωσε σήμερα, λόγω της κακοκαιρίας, την επίσκεψη που προβλεπόταν να πραγματοποιήσει στο αμερικανικό κοιμητήριο του Μπουά Μπελό.

Στο πρόγραμμα του Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για τις τελετές των εκατό χρόνων από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, δεν υπάρχει για σήμερα τίποτε άλλο μέχρι το δείπνο που θα παρατεθεί στο Μουσείο του Ορσαί με συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του προέδρου Μακρόν και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Deutsche Welle