Την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μία ουσιαστική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας λύπη που ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο περιθώριο της G20 στο Μπουένος Άιρες.

«Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνάντηση. Νομίζω ότι είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συναντηθούμε όταν η αμερικανική πλευρά θα είναι έτοιμη».

«Τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε είναι πολύ σημαντικά. Πρόκειται κυρίως για τα θέματα στρατηγικής σταθερότητας και μετά, είναι τα θέματα (που σχετίζονται με το πρόβλημα) της μη εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέπληξε τους πάντες την Πέμπτη πριν από την έναρξη της G20, ακυρώνοντας μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσε --σύμφωνα με τον Τραμπ-- η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Οι δύο άνδρες μετείχαν επί δύο ημέρες στο Μπουένος Άιρες στη συνάντηση της G20.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι μίλησαν στο περιθώριο της συνόδου για την ουκρανική κρίση. «Μιλήσαμε όρθιοι. Απάντησα στις ερωτήσεις του σχετικά με το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα», όταν οι ρωσικές δυνάμεις συνέλαβαν την Κυριακή τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους, δήλωσε. «Έχει την άποψή του για αυτό το θέμα, εγώ έχω δική μου, αλλά τον ενημέρωσα για το τι συνέβη».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «ως είθισται στις πολυμερείς διοργανώσεις, ο πρόεδρος Τραμπ και η Πρώτη Κυρία είχαν ορισμένες άτυπες συνομιλίες κατά τη διάρκεια του δείπνου (βράδυ Παρασκευής) και με τον πρόεδρο Πούτιν.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Ο πόλεμος θα συνεχίζεται όσο οι σημερινές αρχές θα παραμένουν στην εξουσία

«Ο πόλεμος θα συνεχίζεται» στην Ανατολική Ουκρανία όσο οι σημερινές ουκρανικές αρχές «θα παραμένουν στην εξουσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο τέλος της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες.

«Οι σημερινές ουκρανικές αρχές δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση της σύγκρουσης» μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον ανθρώπων από τότε που ξέσπασε το 2014. «Κυρίως με ειρηνικά μέσα», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

«Όσο θα παραμένουν στην εξουσία, ο πόλεμος θα συνεχίζεται. Είναι πάντα πιο εύκολο να δικαιολογούν τις οικονομικές αποτυχίες από τον πόλεμο» επιρρίπτοντας την ευθύνη σε έναν «ξένο εισβολέα», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία, η οποία το 2014 προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους φιλοΡώσους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Η ένταση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου κλιμακώθηκε μετά τη σύλληψη την Κυριακή από Ρώσους συνοριοφύλακες τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων και 24 ουκρανών ναυτών στη Μαύρη Θάλασσα, στ΄ανοιχτά της Κριμαίας.

Η Ρωσία τους κατηγορεί για παράνομη είσοδο στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Ο Πούτιν κατήγγειλε εκ νέου σήμερα «μια πρόκληση» της Ουκρανίας, της οποίας τα πλοία «παραβίασαν» τα ρωσικά σύνορα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι δεν υπήρξε συζήτηση με την Ουκρανία σχετικά με μια πιθανή απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών που συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία καταγγέλλει μια «πράξη επιθετικότητας» και ως απάντηση επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε πολλές μεθοριακές περιοχές της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Μπουένος Άιρες μετά τη ρωσοουκρανική αντιπαράθεση.