«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της νέας προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των συνέδρων.

Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ ευχαρίστησε ακόμη τους άλλους δύο υποψηφίους, Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν για τον «έντιμο ανταγωνισμό», ο οποίος, όπως είπε, έδωσε στο κόμμα νέα ώθηση που πρέπει να διατηρηθεί.

Στην σύντομη ομιλία του, ο Φρίντριχ Μερτς ζήτησε από όσους τον ψήφισαν να στηρίξουν τη νέα πρόεδρο «με όλη τους τη δύναμη», ενώ δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το προεδρείο ή για μια θέση αντιπροέδρου του κόμματος και ζήτησε να ψηφιστεί ο Γενς Σπαν.

«Μπορώ να ζήσω καλά με το αποτέλεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σπαν που συγκέντρωσε το 15,7% των ψήφων στον α΄γύρο της εκλογικής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο το σημαντικό ήταν να εξηγήσει τις θέσεις του. «Είμαι λίγο πιο χαλαρός και λίγο περισσότερο ο εαυτός μου. Και έμαθα κάτι για το πνεύμα του κόμματος και την σημασία του για την ομοσπονδιακή δημοκρατία. Τις τελευταίες εβδομάδες άνοιξαν κάποια νέα παράθυρα. Το βρίσκω σημαντικό ότι σήμερα έγινε εδώ η αρχή για μια νέα κουλτούρα συζητήσεων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος και κατέληξε λέγοντας ότι από την αρχή θεωρούσε σωστή την υποψηφιότητά του.

Μετά τις ομιλίες των ηττημένων, η νέα πρόεδρος τους κάλεσε να εμφανιστούν όλοι μαζί πάνω στην σκηνή, διαβεβαιώνοντας τους συνέδρους ότι θα διασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος.

Δείτε επίσης: