Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «παράνομη» την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με κράτη της Λατινικής Αμερικής που μοιράζονται την άποψή της για να αποκατασταθεί «η αληθινή δημοκρατία» στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

«Το καθεστώς του Μαδούρο είναι παράνομο και οι ΗΠΑ θα εργαστούν εντατικά για να αποκατασταθεί η αληθινή δημοκρατία σε αυτή τη χώρα», τόνισε ο Πομπέο χθες Σάββατο μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αμπού Ντάμπι, όπου συνέχιζε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να γίνουμε μια δύναμη υπέρ του Καλού, που θα επιτρέψει στα κράτη της περιοχής να ενωθούν ώστε να επιτευχθεί αυτό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Στην Ουάσινγκτον, εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φάνηκε να επιβεβαιώνει πως οι ΗΠΑ ανεβάζουν περαιτέρω τον τόνο έναντι του Μαδούρο, καλώντας να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

«Ο λαός της Βενεζουέλας αξίζει να ζει ελεύθερα σε μια δημοκρατική κοινωνία όπου πρυτανεύει το κράτος του δικαίου», έκρινε σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Ρόμπερτ Παλαντίνο.

«Είναι καιρός να αρχίσει η ειρηνική μετάβαση προς μια νέα κυβέρνηση», συνέχισε. «Υποστηρίζουμε την έκκληση της εθνοσυνέλευσης προς όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας να εργαστούν μαζί, ειρηνικά, για την αποκατάσταση μιας συνταγματικής κυβέρνησης και την επίτευξη καλύτερου μέλλοντος».

Την Πέμπτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο τον Μαδούρο και συμπλήρωσε ότι «θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση σε αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς, να υποστηρίζουμε τη δημοκρατική εθνοσυνέλευση και να καλούμε (να αποκατασταθεί) η ελευθερία και η δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του για τη Βενεζουέλα, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών χαρακτήρισε «παράνομη» την κυβέρνηση του Μαδούρο και απαίτησε να διεξαχθούν νέες προεδρικές εκλογές, με «όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις για ελεύθερη, δίκαιη, διαφανή και νόμιμη διαδικασία».

Ο πρόεδρος Μαδούρο, που επανεξελέγη την 20ή Μαΐου στις εκλογές από τις οποίες η αντιπολίτευση απείχε, ορκίστηκε και άρχισε την Πέμπτη τη δεύτερη, εξαετή του θητεία στο αξίωμα.