Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας επιβραδύνθηκε το 2018 για να φθάσει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών στο σύνολο της χρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 6,6%, πάνω από τον στόχο που είχε ορίσει η κυβέρνηση (+6,5%). Ο ρυθμός αυτός συμμορφώνεται με την μέση πρόβλεψη 13 αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, αν και σχεδόν ίσος με εκείνον του 2016 (+6,7%), είναι ο πιο ασθενικός που έχει καταγραφεί από τη χειρότερη χρονιά, το 1990 (+3,9%), που είχε ακολουθήσει μια σειρά ετών που η επέκταση της κινεζικής οικονομίας έφθανε διψήφιο ποσοστό, ή σχεδόν.

Η επιβράδυνση ήταν συνεχής στο σύνολο της χρονιάς: η ανάπτυξη έφθασε το +6,4% το τέταρτο τρίμηνο, από το +6,8% το πρώτο, το +6,7% το δεύτερο και το +6,5% το τρίτο.

Η βιομηχανική παραγωγή παράλληλα κατέγραψε «βραδεία αλλά σταθερή» άνοδο, υπογράμμισε η κινεζική στατιστική υπηρεσία: συνολικά, έφθασε το 6,2% το 2018. Όμως έχασε την ορμή της τους τελευταίους μήνες της χρονιάς, υποχωρώντας κάτω από το 6%. Τον Δεκέμβριο υπολογίστηκε στο 5,7%, από 5,4% τον Νοέμβριο.

Οι λιανικές πωλήσεις επίσης επιβραδύνθηκαν, αυξανόμενες κατά 9% στο σύνολο του έτους, από 10,2% το 2017. Οι πωλήσεις λιανικής «διατήρησαν ταχύ ρυθμό ανάπτυξης», επισήμανε μολαταύτα η κινεζική στατιστική υπηρεσία.

Εξάλλου, οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 5,9% κατά στο σύνολο της χρονιάς.