Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα συζήτησαν την κατάσταση στην Συρία «που παραμένει κλιμακούμενη σε μεγάλο βαθμό» και τους «σημαντικούς κινδύνους για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέθεσε στον πρόεδρο της Ρωσίας τις «προτεραιότητες» της Γαλλίας, μεταξύ αυτών η συνέχιση της μάχης κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και «η προστασία των αμάχων και η πλήρης, ασφαλής και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους πληθυσμούς» επισήμανε το Ελιζέ σε ένα δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «ο γαλλορωσικός μηχανισμός για τον συντονισμό στη Συρία πρέπει να επιτρέψει να καταγραφεί πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση, με το σύνολο των εμπλεκόμενων παραγόντων».

«Στη Συρία, η κατάσταση παραμένει σε μεγάλο βαθμό κλιμακούμενη, με σημαντικούς κινδύνους για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» σημειώνει το Ελιζέ.

Εκτός της προστασίας των αμάχων, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε πως αποτελεί προτεραιότητα «η συνέχιση έως τέλους της μάχης εναντίον του Ντάες από τον διεθνή συνασπισμό και τους συμμάχους του στο μέτωπο και η μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως έχουν οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Μια άλλη προτεραιότητα είναι η «αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης έπειτα από διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο μοναδικός τρόπος για μια διαρκή νίκη σε βάρος του Ντάες, για τη σταθερότητα και την επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους».

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε «από αυτήν την άποψη στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να επιτραπεί η συνταγματική μεταρρύθμιση και η διεξαγωγή ελεύθερων κι αξιόπιστων εκλογών, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει η γαλλική προεδρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ