Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να εξετάσει ένα αίτημα αναβολής του Brexit εκ μέρους του Λονδίνου «εφόσον είναι δικαιολογημένο», ενώ επισήμανε ότι έχει «φθάσει» η ώρα «προκειμένου οι Βρετανοί να κάνουν επιλογές».

«Εάν οι Βρετανοί έχουν ανάγκη από επιπλέον χρόνο, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ένα αίτημα αναβολής - εφόσον δικαιολογείται βάσει νέων επιλογών των Βρετανών. Όμως, δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε μια παράταση χωρίς μια σαφή προοπτική για τον στόχο που τίθεται» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποδέχθηκε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Ελιζέ.

«Η συμφωνία αποχώρησης δεν μπορεί να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης» υπενθύμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε την παραπάνω δήλωση την ώρα που η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι καταθέτει, αργότερα σήμερα, προς ψήφιση ενώπιον του κοινοβουλίου, μια πρόταση για την παράταση των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες, προτείνοντας παράλληλα έναν μηχανισμό αναβολής της ημερομηνίας του διαζυγίου σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις Μισέλ Μπαρνιέ είχε αναφέρει ότι μια πιθανή αναβολή της ημερομηνίας του Brexit θα ήταν πιθανή, υπό την προϋπόθεση οι Βρετανοί να εξηγήσουν με ποιον ακριβώς τρόπο θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον επιπρόσθετο χρόνο, που θα τους δοθεί.

«Όπως το είπε ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, δεν έχουμε ανάγκη από χρόνο, έχουμε ανάγκη κυρίως από αποφάσεις» τόνισε ο Μακρόν.

«Έχει φθάσει η ώρα οι Βρετανοί να κάνουν επιλογές και να μας προσφέρουν αυτό που πρέπει μεταξύ εταίρων, φίλων και συμμάχων, δηλαδή ένα ξεκάθαρο όραμα, ένα κοινό σχέδιο για το μέλλον».