Η παγκόσμια κοινότητα, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αψήφησε τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και αποφάσισε να ταχθεί υπέρ του σχεδίου της Γενικής Συνέλευσης που ζητά από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη διακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε κατά μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ για τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, που υποστηρίζει πως η χώρα του θα σταματήσει να ενισχύει οικονομικά τις χώρες που θα ψηφίσουν αντίθετα από εκείνη, 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και 9 κατά, ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.

Ενθουσιασμός στην παλαιστινιακή πλευρά

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.

Δε σταματούν τις απειλές οι Αμερικανοί

Τις απειλές της Ουάσινγκτον στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, εκτόξευσε εκ νέου σήμερα η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή τη μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από τη Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. «Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε τη μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε.

Αναλυτικά τι ψήφισε η κάθε χώρα μέλος του ΟΗΕ

ohe psifoforia