(Ενημέρωση 17:00) Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων έχει πλέον σβήσει, όπως ανακοίνωσε πριν το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, οι άνδρες του οποίου έδωσαν πολύωρη μάχη με τις φλόγες. Ατύχημα δείχνουν τα ευρήματα. Ξεκίνησε η διαδικασία ανοικοδόμησης με δωρεές εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Η καταστροφή και η μάχη των πυροσβεστών

«Όλες οι εστίες φωτιάς έσβησαν στη Νοτρ Νταμ», ανακοινώθηκε από τους πυροσβέστες.Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες χρειάστηκαν για να σβήσουν τις φλόγες που καταβρόχθισαν την οροφή και προκάλεσαν την κατάρρευση του βέλους του καθεδρικού ναού ηλικίας 800 ετών. Εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά περίπου 14 ώρες μετά την έναρξή της. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε. Κανείς άλλος τραυματισμός δεν έχει αναφερθεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε αφού το κτίριο έκλεισε για το κοινό για το βράδυ.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19.50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία την θεωρεί "ατύχημα". Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

Η πύρινη λαίλαπα, που έκαιγε για ώρες, πρόλαβε να κατακάψει μεγάλο μέρος του ιστορικού μνημείου, προκαλώντας την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής και αφήνοντας άναυδη τη Γαλλία και όλο τον κόσμο. Οι πυροσβέστες, πάντως,  μπόρεσαν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους.

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και -- ανεκτίμητης αξίας -- έργα τέχνης ήταν δυνατόν. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά. Πρόκειται για το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς που έχει αναφερθεί μέχρι τώρα.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού Ζαν-Κλοντ Γκαλέ διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτιρίου σώθηκε από την καταστροφή.

Σε ατύχημα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα, δήλωσαν Γάλλοι εισαγγελείς, αφού οι πυροσβέστες έσβησαν και τις τελευταίες φλόγες στη διάρκεια της νύχτας.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.

Απέξω, οι επιβλητικοί πύργοι του κωδωνοστασίου και οι εξωτερικοί τοίχοι μετά τα τεράστια αντιτειχίσματα εξακολουθούν να στέκονται σταθερά, αλλά το εσωτερικό και η άνω δομή καταβροχθίστηκαν από τις φλόγες.

Οι ερευνητές δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού μέχρι οι ειδικοί να σιγουρευτούν ότι οι πέτρινοι τοίχοι του άντεξαν τη θερμότητα και το κτίριο είναι δομικά στερεό. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν πυροσβέστες στην κορυφή των πύργων.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «ακούσια καταστροφή από φωτιά». Η αστυνομία άρχισε σήμερα να ανακρίνει τους εργάτες που εμπλέκονταν στην ανακαίνιση, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι υπήρξε «ένας πρώτος συναγερμός στις 18:20 τον οποίο ακολούθησε μια διαδικασία αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία έναρξη πυρκαγιάς».

Το νερό, ο επόμενος κίνδυνος για την Παναγία των Παρισίων

Εξόν από τις καταστροφικές φλόγες, ο γοτθικός ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει να αντιμετωπίσει πλέον και έναν άλλον κίνδυνο, το ίδιο το μέσο που καλείται να τη σώσει από τη φωτιά: το νερό. Αυτό επεσήμανε από την πρώτη στιγμή της είδησης για την πυρκαγιά στη "Νοτρ Νταμ" ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο, επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λιόν, ο αντίστοιχος ναός στη Νότιο Γαλλία σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της "Νοτρ Νταμ" να καούν παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, διότι αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου τού συνόλου. «Στη Λιόν συνέβη το ίδιο πριν πενήντα χρόνια. Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, αποφεύχθηκε να βρέξουμε τις πέτρες και ο Καθεδρικός σώθηκε».

«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί», υπόσχεται ο Εμ. Μακρόν

«Θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων μαζί», υποσχέθηκε, εμφανώς συγκινημένος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του γοτθικού ναού-κομψοτεχνήματος, εμβληματικού μνημείου της γαλλικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.  «Η Νοτρ Νταμ είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τις επιδημίες, τους πολέμους, τις απελευθερώσεις μας, είναι το επίκεντρο των ζωών μας», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μπροστά στο παρισινό γοτθικό μνημείο, όπου οι φλόγες δεν είχαν ακόμη κατασβεστεί τελείως από τους πυροσβέστες.

«Η Παναγία των Παρισίων φλέγεται και συναισθάνομαι τη θλίψη, το τρέμουλο που νιώθουν τόσοι πολλοί Γάλλοι. Αλλά απόψε, θα ήθελα επίσης να μιλήσω για την ελπίδα», πρόσθεσε, αναγγέλλοντας την έναρξη μιας εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.   «Ας είμαστε υπερήφανοι, διότι οικοδομήσαμε αυτόν τον καθεδρικό πριν από 800 χρόνια και πλέον και, διαμέσου των αιώνων, τον μεγαλώσαμε και τον βελτιώσαμε. Λέω λοιπόν επίσημα απόψε: θα τον ανοικοδομήσουμε μαζί», συμπλήρωσε ο Μακρόν απευθύνοντας έκκληση να συμμετάσχουν «τα μεγαλύτερα ταλέντα» εντός και «πολύ πέραν των συνόρων μας»

 

Δωρεά δεκάδων εκατ. ευρώ από τις οικογένειας Αρνό και Πινό για την Παναγία των Παρισίων

Ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν τη "δωρεά" 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων."Η οικογένεια Αρνό και ο όμιλος LVMH, σε αλληλεγγύη σε αυτήν την εθνική τραγωδία, συνεργάζονται για την ανοικοδόμηση αυτού του διακεκριμένου καθεδρικού, συμβόλου της Γαλλίας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ενότητάς της", υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα και η γαλλική οικογένεια βιομηχάνων Πινό, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, αποδέσμευσε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μέσω της εταιρείας της επενδύσεων Artemis, όπως ανακοίνωσε στο AFP ο πρόεδρός της Φρανσουά-Ανρί Πινό.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.