Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Χέρμαν Κέιν, ο υποψήφιος που σκόπευε να προτείνει για μία από τις κενές θέσεις στο Διοικητιό Συμβούλιο της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση της θέσης αυτής.

 

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο Κέιν "μου ζήτησε να μην τον προτείνω για μια θέση" στο ΔΣ της Fed. Πρόσθεσε ότι θα σεβαστεί την επιθυμία του πρώην τραπεζίτη και πρώην υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Στις 4 Απριλίου ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει την πιθανότητα να προτείνει για το ΔΣ τον Κέιν, ο οποίος έχει επικρίνει δημοσίως τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Fed. Στις αρχές του έτους είχε ιδρύσει μια επιτροπή πολιτικής δράσης υπέρ του Τραμπ, την America Fighting Back PAC.

Λόγω της πολιτικής δράσης του είχαν διατυπωθεί ανησυχίες ότι ο διορισμός του θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της ομοσπονδιακής τράπεζας. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC μετέδωσε εξάλλου ότι τουλάχιστον τέσσερις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είχαν ταχθεί κατά του διορισμού του, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εγκρινόταν από το Κογκρέσο.

Επί του παρόντος υπάρχουν δύο κενές θέσεις στο επταμελές ΔΣ της Fed και οι διορισμοί πρέπει να εγκριθούν από τη Γερουσία.