Καλά κρατεί η αναταραχή στη Βενεζουέλα, με την αντιπολίτευση να συνεχίζει να καλεί το λαό σε διαδηλώσεις και την κυβέρνηση να τονίζει πως περνά στην «αντεπίθεση». Την ίδια ώρα η Ισπανία ξεκαθαρίζει πως δεν θα παραδώσει στις αρχές της Βενεζουέλας τον Λεοπόλδο Λόπες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Χουάν Γκουαϊδό, κάλεσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν αύριο Σάββατο σε «ειρηνικές» διαδηλώσεις μπροστά σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση για να απαιτήσουν από τον στρατό να αποσύρει τη στήριξή του στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος από την πλευρά του ανήγγειλε χθες ότι περνά στην αντεπίθεση εναντίον των «πραξικοπηματιών», δύο ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα ξεσηκωμού.

«Σάββατο 4: εθνική ειρηνική κινητοποίηση μπροστά στις κυριότερες στρατιωτικές μονάδες [με αίτημα] να ταχθούν υπέρ [της τήρησης] του Συντάγματος», ανέφερε μέσω Twitter ο Γκουαϊδό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο στρατός θεωρείται κλειδί των εξελίξεων στη Βενεζουέλα. Μέχρι σήμερα, παραμένει πιστός στον Μαδούρο. Οι αποσκιρτήσεις είναι συγκριτικά λίγες.

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε χθες βράδυ ότι «βρισκόμαστε εν μέσω της μάχης» προκειμένου «να αφοπλιστούν όλοι οι προδότες, όλοι οι πραξικοπηματίες», απευθυνόμενος σε περίπου 4.500 στρατιώτες στο προαύλιο του μεγαλύτερου στρατοπέδου της χώρας, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο και αρκετούς ακόμη κορυφαίους αξιωματικούς.

Στα επεισόδια της Τρίτης και της Τετάρτης ανάμεσα σε πολίτες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό και δυνάμεις επιβολής της τάξης σκοτώθηκαν τέσσερις από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τις οικογένειες των θυμάτων. Εξάλλου κατά τη Διεθνή Αμνηστία στις ταραχές τραυματίστηκαν 200 άνθρωποι και 205 συνελήφθησαν.

Για τον Μαδούρο, αληθινός εγκέφαλος της «απόπειρας πραξικοπήματος» είναι ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος ο Τραμπ είπε χθες ότι «πρέπει να τερματιστεί η καταστολή» στη Βενεζουέλα, όπου «ο κόσμος πεινάει», μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μάικ Πομπέο ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκρίνει τη στρατιωτική επιλογή.

Ο Πομπέο εξάλλου απαίτησε η Ρωσία να πάψει να «αποσταθεροποιεί» τη χώρα συνεχίζοντας να προσφέρει υποστήριξη στον πρόεδρο Μαδούρο. Αναμένεται να συζητήσει για τη Βενεζουέλα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Φινλανδία· η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών όμως μοιάζει αδύνατο να γεφυρωθεί.

Η Ισπανία αποκλείει το ενδεχόμενο να παραδώσει στις αρχές της Βενεζουέλας τον αντιπολιτευόμενο Λόπες

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι δεν θα παραδώσει «σε καμία περίπτωση» στις αρχές της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος έχει καταφύγει στην οικία του Ισπανού πρεσβευτή στο Καράκας και του οποίου έχει ζητήσει τη σύλληψη το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Ισπανού πρεσβευτή με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. Η Μαδρίτη επεσήμανε ότι επιθυμεί να βρεθεί «μια λύση το συντομότερο δυνατό», όμως υπενθύμισε ότι βάσει του διεθνούς δικαίου οι διπλωματικές οικίες δεν μπορούν να παραβιαστούν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραδώσει τον αντιπολιτευόμενο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας εξέδωσε χθες ένταλμα σύλληψης εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευση με την αιτιολογία ότι παραβίασε τη δικαστική εντολή του 2017 με την οποία είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Την Τρίτη ο Λόπες έφυγε από το σπίτι του στο Καράκας και εμφανίστηκε δίπλα στον Χουάν Γκουαϊδό, τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της χώρας, σε μια κινητοποίηση εναντίον του Νικολάς Μαδούρο. Αργότερα την ίδια ημέρα κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας μαζί με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι και την κόρη τους όταν φάνηκε ότι η εξέγερση που σχεδίαζε ο Γκουαϊδό θα αποτύγχανε.

Στις δηλώσεις που έκανε από την οικία του Ισπανού πρεσβευτή ο Λόπες επεσήμανε χθες ότι η απόπειρα αυτή εξέγερσης «αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας, είναι ένα ρήγμα το οποίο θα μετατραπεί σε μεγαλύτερο ρήγμα και τελικά θα προκαλέσει την κατάρρευση του φράγματος».

«Η πτώση έχει ξεκινήσει» για το καθεστώς της Βενεζουέλας και «πρόκειται για μια διαδικασία χωρίς επιστροφή», τόνισε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει περισσότερη κίνηση στον στρατιωτικό τομέα».

Ο 48χρονος Λόπες συνελήφθη το 2014 και καταδικάστηκε σε σχεδόν 14 χρόνια κάθειρξη για την υποκίνηση βίαιων διαδηλώσεων εναντίον του Μαδούρο στις οποίες σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι.  Αφού πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή ο ιδρυτής του κόμματος Λαϊκή Βούληση, του Χουάν Γκουαϊδό, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.