(upd 17:40) Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ βρίσκονται στην Ιαπωνία για μία τετραήμερη επίσημη επίσκεψη. Το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ (Air Force One) προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο (Haneda) στο Τόκιο.

Το πρόγραμμα του προέδρου Τραμπ περιλαμβάνει συνάντηση με τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, αλλά και συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. “ Είμαστε έτοιμοι να προσγειωθούμε στην Ιαπωνία μαζί με την πρώτη κυρία Μελάνια. Ανυπομονούμε να σας δούμε ξανά σύντομα!” έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter λίγο πριν από την άφιξή του στο Τόκιο.

Ο ίδιος εξέφρασε από το Τόκιο, την ελπίδα ότι θα ρυθμιστούν οι εμπορικές ανισότητες και θα διασφαλιστεί μία δίκαιη ανταποδοτικότητα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ιαπωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους Ιάπωνες επιχειρηματίες εξέφρασε επίσης, την ελπίδα ότι οι ίδιοι θα αυξήσουν σημαντικά, τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ.

Με την παρουσία των εκτελεστικών διευθυντών των ιαπωνικών βιομηχανικών κολοσσών έγινε η επίσημη υποδοχή του προέδρου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε σήμερα τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην οικονομία των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα επέπληξε την Ιαπωνία για το “ουσιαστικό πλεονέκτημα” που έχει στο πλαίσιο των διμερών εμπορικών σχέσεων και το οποίο, προσπαθούν να αντισταθμίσουν οι διαπραγματευτές.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ο πρόεδρος Τραμπ παραβρέθηκε στην επίσημη τελετή για την υποδοχή του, που έγινε στην οικία του Αμερικανού πρεσβευτή Ουίλιαμ Χάγκερτι.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο στην τελετή αυτή παραβρέθηκαν οι εκτελεστικοί διευθυντές των ιαπωνικών βιομηχανιών Toyota, Nissan, Honda, Rakuten και της διεθνούς εταιρίας συμμετοχών, Softbank.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε προς τα στελέχη διοίκησης των ιαπωνικών εταιριών ότι ποτέ δεν υπήρξε καλύτερος χρόνος για επενδύσεις στις ΗΠΑ, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει αρνητικά τις πολιτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) οι οποίες σύμφωνα με τα όσα είπε εμπόδισαν την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Καθώς, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί την επίτευξη μιας συμφωνίας για την ρύθμιση των εμπορικών ανισοτήτων στις διμερείς σχέσεις.