Μισό δισ. ευρώ δέσμευσε ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα νέο πρόγραμμα 4ετούς συνεργασίας της με την Αίγυπτο, καλύπτοντας πολλούς τομείς, όπως οι μεταφορές, οι υποδομές, το περιβάλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κοινωνική προστασία και οι μικρές επιχειρήσεις, όπως ανέφερε η υπουργός Επενδύσεων, Σάχαρ Νασρ, ανοίγοντας τις εργασίες της 5ης Ευρωμεσογειακής Οικονομικής Διάσκεψης.

Μεταφέροντας μήνυμα του πρωθυπουργού, Μουστάφα Μαντμπούλι, η υπουργός κα Νασρ χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τον σημαντικότερο εταίρο της Αιγύπτου σε διάφορους οικονομικούς, εμπορικούς, τουριστικούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς τομείς μέσω κοινών σχεδίων που υλοποιούνται σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα.

Η ΕΕ στηρίζει την Αίγυπτο στις προσπάθειές της να επανακτήσει τα αρχαία, που παράνομα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό

Στο πλευρό της χώρας του Νείλου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις προσπάθειες της Αιγύπτου να επανακτήσει τα κλεμμένα αρχαία που παράνομα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο, Ιβάν Σούρκος, κατά την υπογραφή συμφωνίας για την χρηματοδότηση 3,1 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση και τον επανασχεδιασμό του Αρχαιολογικού Μουσείου που βρίσκεται δίπλα στην Πλατεία Ταχρίρ και το οποίο θα δώσει από του χρόνου τη θέση του στο νέο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο, δίπλα από τις Πυραμίδες της Γκίζας.

Όπως γράφει η «Αλ Αχράμ», αναμεταδίδοντας ρεπορτάζ του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο κ. Σούρκος υπογράμμισε τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη του λαθρεμπορίου και της εμπορίας πολιτιστικών αγαθών και ιστορικών αντικειμένων. Μάλιστα, ζήτησε επίσης να ενεργοποιηθούν όλες οι διεθνείς συμφωνίες για την απαγόρευση του λαθρεμπορίου κλεμμένων αντικειμένων.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή της παρέμβασης, την περασμένη εβδομάδα, Αιγύπτιων αξιωματούχων κατά προγραμματισμένης πώλησης μιας προτομής του Τουταγχαμών από τη δημοπρασία του Christie's στο Λονδίνο, που έχει προγραμματιστεί για τις 3-4 Ιουλίου. Οι αξιωματούχοι ζητούν να βεβαιωθούν για τα έγγραφα νόμιμης κατοχής της προτομής.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το θέμα, ο Ευρωπαίος ανώτατος διπλωμάτης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι βρετανικές αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά την πώληση για το άγαλμα αυτό που είναι φτιαγμένο από χαλαζίτη και απεικονίζει τον νεαρό Φαραώ ως Αμούν, τον αρχαίο αιγυπτιακό θεό του ήλιου και του αέρα.».